Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Modificări majore în anul școlar 2022-2023. Declarațiile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Regulamentul de funcţionare a învăţământului preuniversitar va fi publicat marţi în Monitorul Oficial. Principalele modificări fiind următoarele:  se renunţă la mediile semestriale şi la teze, urmând a exista o singură medie generală la finalul anului.

La acest moment este în curs de finalizare întâlnirea Comisiei pentru Dialog Social (…) pentru a se definitiva Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar, astfel încât mâine aceste modificări să îmbrace forma unui ordin de ministru şi să fie transmise spre publicare în Monitorul Oficial”, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat şi care sunt principalele noutăţi pe care le va aduce anul şcolar viitor: „Se renunţă la mediile semestriale, se renunţă la obligativitatea susţinerii tezelor. Va fi o singură medie generală la finalul anului şcolar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an şcolar”

Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, va fi stabilit de cadrul didactic în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul cadru. La orice disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ. „Numărul minim de note trebuie să fie N+3, unde N este numărul de ore alocate săptămânal pentru materia respectivă”, a declarat Sorin Cîmpeanu

La fiecare disciplină de studiu sau modul, se încheie o singură medie, calculată din numărul de note prevăzut de acest nou regulament, prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferenţă de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului.

Proiectul are în vedere şi situaţiile în care unii elevi vor ajunge să dea corigenţa. Astfel, elevii aflaţi în situaţie de corigenţă vor avea cu cel puţin un calificativ sau o notă în plus faţă de numărul de calificative/note prevăzut pentru ceilalţi elevi, ultima  notă fiind acordată, de regulă, în ultimele trei săptămâni ale anului școlar.

La clasele I – IV se stabilesc calificative anuale la fiecare disciplină de studiu. Pentru aceste clase, calificativul pe disciplină/se stabileşte astfel: se aleg două calificative cu frecvenţa cea mai mare. Media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin trunchiere, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele şi de la purtare.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, acest nou sistem de notare este menit să ia de pe umerii elevilor presiunea notelor. 

Anul şcolar viitor va începe mai devreme, pe 5 septembrie, iar semestrele vor fi înlocuite cu cinci module, alternate cu cinci vacanţe. Vacanţa din luna februarie, pentru elevii județului Harghita și a altor 29 de județe, va fi în intervalul 20-24 februarie 2023.

Noua structură a anului școlar 2022-2023:

  • Modulul 1 de învățare : 5 septembrie – 21 octombrie
  • Vacanța de toamnă pentru toți elevii: 24-30 octombrie
  • Modulul 2: 31 octombrie – 22 decembrie
  • A doua vacanță, cea de iarnă: 23 decembrie – 8 ianuarie 2023
  • Modulul 3: Va începe în 9 ianuarie și se va derula până în luna februarie
  • A treia vacanță – de o săptămână – poate fi acordată în a doua săptămână, în a treia săptămână sau în a patra săptămână din februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar
  • Modul 4: Începe după vacanța din februarie și se va desfășura până în preajma sărbătorilor de Paște
  • A patra vacanță : 8 aprilie –23 aprilie
  • Modulul 5, ultimul: 24 aprilie – 16 iunie
  • Vacanța de vară – 17 iunie – 4 septembrie

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.