Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Muzeului Național al Satului își cere public scuze cetățenilor României pentru limbajul și atitudinea folosită de unii angajați ai muzeului în raport cu cei 200 de români din Harghita și Covasna.

muzImplicarea si campania CNMR a determinat Conducerea Muzeului Satului să ÎȘI CEARĂ PUBLIC SCUZE și să aplice sancțiuni interne. CNMR SOLICITA ÎN CONTINUARE DEMITEREA CONDUCERII!

Ca urmare a demersurilor Coaliției Naționale pentru Modernizarea României atât publice cât si prin sesizarea Ministrului Culturii și Identității Naționale, astăzi, conducerea Muzeului Național al Satului a emis un comunicat prin care își cere public scuze cetățenilor României pentru limbajul și atitudinea folosită de unii angajați ai muzeului în raport cu cei 200 de români din Harghita și Covasna. De asemenea, conducerea muzeului a mai comunicat public sancționarea unuia dintre funcționarii acestei instituții pentru modul în care a interacționat cu grupul de români.

Fără implicarea CNMR, acest incident ar fi rămas unul dintre cele mai rușinoase și antinaționale incidente din istoria postdecembristă a României, din partea unei instituții de cultură la adresa propriului popor. Cu toate acestea, constatăm în continuare aroganța conducerii muzeului, care, forțată de împrejurări, a trebuit să ia aceste măsuri deși ele se impuneau din momentul în care au luat la cunoștința incidentul. Învinovățirea unui simplu funcționar împuternicit totuși de către conducerea muzeului să comunice cu grupurile de români ce doresc sa viziteze muzeul, reprezintă un simplu act de lașitate și neasumare a gravității faptelor și atitudinii conducerii muzeului în raport cu românii din Harghita și Covasna. (Mărturii stau și postările pe facebook ulterioare ale unor angajați din conducerea muzeului).

Dincolo de scuzele publice și găsirea unui țap ispășitor, rămâne durerea unor oameni pentru care drapelul și însemnele naționale înseamnă mai mult decât orice, motiv pentru care solicităm ministrului Culturii și Identității Naționale demiterea de urgență a conducerii Muzeului Național al Satului pentru modul în care a gestionat această criză, reacționând doar în urma sesizărilor și probelor depuse de CNMR la minister și a campaniei publice.

Adresăm public rugămintea ministrului Vulpescu, ce a denumit în mod corect Ministerul Culturii ca fiind și al Identității Naționale, solicitarea de sancționare a celor care sunt cu adevărat responsabili și coordonează activitatea muzeului. În caz contrar, CNMR ia în calcul împreună cu organizațiile românești din Harghita, Covasna și Mureș să organizeze un protest în fața Muzeului Național și a Ministerului Culturii, purtând cu mândrie drapelul României.

Agerpres
Un comentariu la “Muzeului Național al Satului își cere public scuze cetățenilor României pentru limbajul și atitudinea folosită de unii angajați ai muzeului în raport cu cei 200 de români din Harghita și Covasna.

 1. POP STEFAN

  Este un act de tradare a intereselor noastre nationale.Am fost printre cei 200 si pe linga faptul ca si deplasarea din Piata Universitatii pina la Biserica Sf.Gheorghe Nou am facut-o pe trotuar cu troita in brate in timp ce pentru paradele Gay este rezervat cite un bulevard intreg ce mai trebuie spus despre PMB si conducerea Muzeului Satului Romanesc???????
  Nu a fost o situatie periculoasa ci doar una inedita care desi era stabilita cu mult inainte conducerea muzeului spune ca a fost doar o greseala.Ori este incompetenta ori fapta penala.In ambele situatii trebuie sa plece toti pentru ca si-au probat valoarea.???????
  Am vazut o motivatie cel putin aberanta a directoarei muzeului satului-sintem o institutie de cultura si ca atare manifestarile trebuie sa fie in afara celor nu stiu cum-fara drapele ,fara poezii lacrimogene din Eminescu???.
  A-ti dovedit inca odata ca aveti nevoie in primul rind de educatie-invatati de la noi ca aveti ce sa invatati domnilor muzeografi.
  Aveti acolo spre pastrare nu numai obiecte ci si o parte din sufletul Romanesc ! Am mai vazut si multe monumente dedicate inaintasilor nostri fara Drapel Tricolor in afara Arcului de Triumf ?????

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *