Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Muzicieni harghiteni pentru copii harghiteni: conversații amicale după prima zi a festivalului

În zilele de 25 și 26 mai 2019 Asociația ForFun, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita (DGASPC) organizează un festival caritativ pop-rock-jazz, care poartă titlul „Muzicieni harghiteni pentru copii harghiteni”. Din bunăvoința Primăriei Municipiului Miercurea-Ciuc, concertele sunt găzduite de Cetatea Mikó, în curtea căreia vor păși pe scenă formații ca Bagossy Brothers Company, Robin and the Backstabbers, Role, Ineffable, Tündérground, precum și One More Minute. Gazdele evenimentului caritabil vor fi cântăreața trupei de rock alternativ Magashegyi Underground din Ungaria, artista Bocskor Bíborka, a cărei origini se regăsesc în satul harghitean Sânmartin, și Andra Ioana Iamandi, elevă de clasa a XI-a la Colegiului Național „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc.

În cadrul unei conferințe de presă organizată în prima zi a festivalului, a avut loc o conversație amicală între reprezentanții formațiilor, gazdele evenimentului, organizatorii și jurnaliștii prezenți. Din discuții a reieșit că atât artiștii cât și gazdele sunt de părere că este necesară schimbarea mentalității harghitenilor în privința voluntariatului și a actelor de caritate.

Reprezentantul formației Tündérground, Hompoth Arthur-Norbert a subliniat că în această seară va încerca să sugereze publicului sentimentul apropierii de natură. „Cu cât ne aprofundăm mai mult în muzică, cu atât mai aproape ajungem de natură”, a spus muzicianul. El a amintit de sentimentul flow, când artistul și publicul se adâncesc în bucuria muzicii și astfel se formează între ei o conexiune deosebită. Arthur consideră că locația este extraordinară: când omul intră în Cetatea Miko, are sentimentul că s-a întors în timp, iar acest sentiment este inegalabil. „Am început să cânt de mic copil și mulți mi-au întins o mână de ajutor. Acum simt că este rândul meu să ofer ajutor generației mai tinere. Este minunat să-i ajutăm pe ceilalți, este un sentiment pe care voluntarii o cunosc bine. Aș da ca exemplu autostopul.  Dacă mă ia cineva cu mașina, și la capătul drumului îmi ia bani, cercul se închide. Însă, dacă nu ia bani, și mai târziu și eu voi lua pe cineva gratis cu mașina, cercul nu se închide și acest lucru este atât de frumos…”, a spus  Hompoth Arthur-Norbert.

Frații Proca au afirmat că au participat la mai multe acțiuni caritabile, însă este o bucurie imensă faptul că pot cânta acasă. Este, în opinia lor, extraordinar și faptul că vor cânta în Cetatea Mikó, și că o vor face pentru copiii din sistemul de protecție a copilului. Vladimir Proca și-a amintit că atunci, când tatăl lor era directorul Direcției pentru Protecția Copilului, ei, fiind copii mici, s-au perindat mult pe acolo. El a subliniat că este o cauză pentru care cântă cu mare plăcere, și pentru faptul că tatăl lor a investit mult suflet, energie și timp în această instituție.

Bocskor Bíborka a vorbit, de asemenea, despre importanța voluntariatului în Ungaria. „Există o generație tânără care este foarte interesată de voluntariat, care dorește să-și extindă compasiunea asupra altora” a spus artista. Cântăreața a menționat programul intitulat „72 de ore fără compromisuri”, acțiune în cadrul căreia timp de 72 de ore se desfășoară activități de voluntariat în toate colțurile țării, tinerii și persoanele în vârstă fac muncă publică, tinerii vizitează persoane în vârstă sau se ocupă de copii. După cum a spus, într-un an ea a fost gazda acestei acțiuni. În același timp, în opinia cântăreței copiii sunt cei mai importanți, așa că așteaptă cu nerăbdare să facă ceva pentru ei aici, acasă.
Bocskor Bíborka a menționat că există un obiect de meditație în viața fiecăruia: „Chiar ieri i-am povestit unei cunoștințe: făceam autostopul din Sânmartin în Miercurea-Ciuc și când am ajuns, am dorit să plătesc drumul conducătorului auto. Când am întins cei 5 lei, conducătorul Daciei roșii cu număr de Covasna mi-a răspuns »uite, nu mi-i da, mai târziu du și tu pe cineva«. Nu pot uita această afirmație… Cum a spus și Arthur mai devreme, cercul nu este închis” a afirmat Bíborka.

Andra Ioana Iamandi, eleva clasei a XI-a, a subliniat că ea era mereu sensibilă în ceea ce privește persoanele dezavantajate. După cum a spus, cunoaște câțiva dintre copiii instituționalizați, care vor beneficia de această sumă, susținând prin concertele caritative activitățile culturale și sportive ale copiilor din sistem. Andra a subliniat că este foarte  bucuroasă să fie gazda evenimentului, deoarece îi place muzica bună și este încântată să ia parte la această acțiune caritabilă.

Reprezentantul Ineffable, Szerecean Tihamer  a declarat că trupa va participa pentru prima dată la un concert de caritate, dar consideră că nu există lucru mai bun, ca mulți oameni să-și unească puterea pentru a ajuta copiii defavorizați.

Muzicianul trupei One More Minute, Szerecean Osszian, are experiența voluntariatului, deoarece este și  pompier voluntar. El crede că și meseria de pompier trebuie iubită, asemenea muzicii, și deoarece le place să cânte, sunt bucuroși să o facă în cadrul acestei acțiuni caritabile.

Sántha Zsuzsánna, membră a formației Role, a declarat că anul acesta trupa împlinește 33 de ani și că aceasta a fost implicată în numeroase acțiuni de caritate de-a lungul anilor. De asemenea, în acest an serbează cea de a XV-a ediție a organizării concertului de caritate de Rusalii, dar răspund aproape de fiecare pozitiv la invitațiile pentru susținerea unor concerte de caritate, deoarece știu cât de important este să ajute persoanele dezavantajate. Citând cuvintele lui Kodály, „Muzica este țara sufletelor”, Zsuzsa a accentuat că prin muzică se poate ajunge cel mai ușor la sufletele oamenilor.  „Ne bucurăm foarte mult că am reușit să ne adunăm atât de mulți pentru acest scop comun și cred că ne putem aștepta la un eveniment minunat” a afirmat Sántha Zsuzsa. Potrivit reprezentantului trupei Role, momentul special al concertului va fi cel în care vor cânta împreună cu copiii din sistem.  „Vom cânta împreună trei cântece. Unul  este cântecul nostru, celelalte două sunt cele pe care le-au adus ei. Am avut repetiții speciale, copiii sunt foarte inteligenți și suntem surprinși, deoarece cântă atât de clar, sunt atât de pregătiți, este o plăcere să îi ascultăm” a conchis Sántha Zsuzsánna.

Înainte de masă vremea a ținut cu organizatorii. Astfel, în timpul conferinței de presă, în fața Cetății Mikó s-au desfășurat activitățile cultural-artistice și meșteșugărești organizate de Școala Populară de Arte și Meserii „Vámszer Géza”. Între orele 11-14 copiii din comunitate au avut parte de un program variat. Ei au participat cu mare interes la realizarea unor jucării din lemn, cioplit în lemn, vopsirea obiectelor mici din ceramică, pâslire, pictură pe față, dans pentru copii, povești, jocuri interactive muzicale, vopsitul pietrelor, realizare de instrumente muzicale, zumba, decoupage pentru borcane și realizare de marionete. Activitățile au fost susținute de coordonatorii de activitate, meșterii populari și artizani, precum și profesorii de specialitate invitați. Programul Școlii Populare de Arte și Meserii „Vámszer Géza” se va repeta și mâine.

Biletele pentru eveniment pot fi cumpărate la fața locului, înainte de concerte. Prețul biletelor este, pentru o zi 30 de lei, iar pentru două zile 50 de lei. Cei care nu pot să se deplaseze la Cetatea Mikó, dar vor să sprijine acțiunea caritabilă, o pot face și online pe LiveEvent, accesând pe linkul www.liveevent.org.

Organizarea festivalului caritabil pop-rock-jazz Muzicienii harghiteni pentru copii harghiteni a fost sprijinit de mai multe instituții, societăți și organe media. Partenerii proiectului sunt: Primăria Municipiului Miercurea-Ciuc, Școala Populară de Artă și Meserii „Vámszer Géza”, Cafeneaua Ólommadár, Grafica&Foto Szentes Zágon, Sunet și lumini Zolya Zsolt și Sharp Production.

Sponsorul principal al evenimentului este Banca OTP România. Sponsorii festivalului sunt: Ciuc Premium Lager, Hunguest Hotel Fenyő, Brutăria Prima Pék, TC România Crown Cool, Melinda Impex Instal, Apa Minerală Tușnad, Cat Line, Gösser Pub & Pizza, Restaurant San Gennaro, Bandido’s restaurant & Piza și Restaurant Royal.

Partenerii media: Erdély.ma, Fun FM, Gyergyói Kisújság, Informația Harghitei, Székely TV, Székelyhon, Szépvíz FM, Transindex, Radio România Tg. Mureș, Ziar Harghita, Hargita Népe, Origo și LiveEvent.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.