Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Noi intervenții ale jandarmilor harghiteni pentru îndepărtarea urșilor

În ultimele 24 de ore,  la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita  au fost primite 4 apeluri prin intermediul SNUAU 112,  prin care era anunțată prezența urșilor în localitățile Cădaciu Mare, Leliceni și Băile Tușnad . Au fost îndepărtați 2 urși.

„Primul apel primit de la un bărbat, prin intermediul SNUAU 112, joi, 27 mai, la orele 07:43, ne anunța despre prezența unui urs în curtea unei case din satul Cădaciu Mare, comuna Șimonești. A fost trimis de îndată un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 3 Jandarmi Odorheiu Secuiesc, dar ursul părăsise zonele locuite, plecând spre pădure.
Al doilea apel a fost făcut la ora 17:25, un bărbat semnalând prezența unui urs pe drumul județean DJ123B, ce leagă municipiu Miercurea Ciuc de comuna Leliceni . Un echipaj de intervenție din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil a ajuns în scurt timp la fața locului și a trecut la îndepărtarea acestuia înspre zona împădurită. La ora 21:15, o femeie solicita sprijinul nostru, deoarece din nou pe același drum și-a făcut apariția un urs. Intervenția a fost preluată tot de către un echipaj de jandarmerie din cadrul detașamentului 1 Jandarmi Mobil, ursul fiind îndepărtat în pădure.
Ultimul apel, primit la ora 00:00, a fost făcut de către un bărbat care a observat un urs pe strada Gării din Băile Tușnad. Patrula de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tușnad, ajunsă acolo în scurt timp, nu a observat ursul la locul unde fusese semnalat, acesta nefiind găsit nici în zona apropiată a acestuia.”. a transmis purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita.

Din cele relatate de către toți apelanții, urșii probabil se aflau în căutare de hrană.

Jandarmii au rămas de fiecare dată în apropiere pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent și au fost anunțate autoritățile cu atribuții în acest domeniu, cu care colaborăm, nefiind înregistrate alte evenimente.

„Facem încă o dată un apel la cetățeni să înțeleagă că menirea mesajelor Ro- Alert nu este acela de a-i face să vină într-un număr cât mai mare la locul unde este semnalată prezența urșilor, pentru că astfel își pot pune viața în pericol, dar și îngreunează intervenția instituțiilor abilitate de a soluționa astfel de situații. E mai bine să stea în casă, în general să se adăpostească și să respecte recomandările din mesajul Ro- Alert.”, a mai adaugat purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita.

Jandarmii  reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia, orice urs aparent jucăuș și blând, este totuși un animal sălbatic.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *