O expoziție interesantă s-a deschis la Muzeul din Gheorgheni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

O expoziție interesantă s-a deschis la Muzeul „Tarisznyás Márton” din Gheorgheni. Este vorba de arta meșteșugarilor din cositor. Expoziția prezintă arta meșteșugarilor din cositor, din Transilvania, între secolele XVII-XIX. Sunt prezentate în această  expoziție unele din cele mai importante piese din colecția Muzeului de Istorie al Transilvaniei din Cluj.

„Datorită cooperării dintre cele două instituții,  am adus aici, la Gheorgheni, această expoziție, care prezintă așa zisul argint al săracilor. Așa cred, că această expoziție trebuie prezentată și celor din Gheorgheni, datorită faptului că este  un tip special de artă care nu s-a prea văzut în zona Gheorgheni a declarat directorul muzeului, Csergő Tibor András.

Primele manufacturi de cositori au apărut în Transilvania, la începutul secolului al XVI-lea. Primul regulament de manufactură este cunoscut din anul 1549 și a aparținut unei manufacturi din Sibiu,  arta prelucrării cositorului fiind la origine meșteșugul sașilor din Transilvania, așa că, aceste manufacturi funcționau în orașele săsești ale Transilvaniei, Sibiu, Brașov, Sighișoara, Cluj, Mediaș și Brașov.

În expoziție se pot găsi, vase și alte obiecte casnice, precum și potire liturgice.

Cei interesați pot vizita această expoziție, până în 15 ianuarie, la Muzeul „Tarisznyás Márton” din Gheorgheni.

muzeu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy