Obiceiul recoltării verzei într-o zi de sâmbătă, transformat în festival, la Frumoasa

0

Articol disponibil în: Română

Obiceiul recoltării verzei într-o zi de sâmbătă a fost transformat într-un festival în localitatea harghiteană Frumoasa, unde sute de localnici au mers pe câmp să strângă recolta, după care au sărbătorit cu preparate tradiționale și muzică populară.

Dis-de-dimineață, sătenii din comuna Frumoasa s-au dus la câmp pentru a aduna varza de pe cele 20 de hectare cultivate, potrivit unui obicei foarte vechi care spune că recoltarea se face doar într-o zi de sâmbătă, după ce cade bruma. Anul acesta, însă, oamenii au decis să strângă varza mai repede, întrucât au aflat că vin ninsorile și au vrut să-și pună recolta la adăpost de vremea rea.

„Varza o strângem, de obicei, după jumătatea lunii octombrie, că este bine să cadă bruma peste ea. Atunci este mai bună varza, pentru că, altfel se înmoaie și se strică și nici zeama de varză nu are același gust”, a explicat o femeie din Frumoasa.

Varza din localitatea harghiteană este recunoscută în tot județul pentru că are frunza subțire și moale, e perfectă pentru pus la murat și pentru sărmăluțe, motiv pentru care sute de saci de varză au fost cumpărați direct de pe câmp, de la producători.

„De cinci ani venim să cumpărăm varză de aici. E bună, ne place foarte mult”, a spus un cumpărător.

După ce varza a fost recoltată și a fost transportată la adăpost cu căruțe și tractoare, toată suflarea comunei Frumoasa s-a adunat la marginea localității, unde s-au pregătit diferite feluri de mâncare de varză și au avut loc spectacole folclorice, în cinstea recoltei acestui an.

În mai multe localități ale județului Harghita se păstrează obiceiul recoltării verzei într-o zi de sâmbătă, de către toți sătenii în același timp, fiind rare cazurile când oamenii renunță la această tradiție.

Sursa: Agerpres

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy