Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

(Oficial) ISU Harghita, despre explozia la un apartament din Odorheiu Secuiesc

 • Explozie neurmată de incendiu la un apartament din Odorheiu Secuiesc

O explozie neurmată de incendiu s-a produs, seara trecută, în jurul orei 19:00, în bucătăria unui apartament situat într-un bloc de pe strada Victoriei din municipiul Odorheiu Secuiesc, pentru gestionarea evenimentului fiind mobilizate, de urgență, trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, din care două de stingere și unul de prim ajutor calificat. Ajunși la locul intervenției, pompierii militari au procedat la evaluarea stării de sănătate a doi adulți, de 36, respectiv 39 ani, care domiciliau în apartamentul afectat de explozie, care nu au necesitat îngrijiri medicale, ulterior acționând pentru ventilarea întregii locuințe, verificarea eventualelor scăpări de gaze cu detectorul din dotare, respectiv pentru asigurarea tuturor măsurilor de apărare împotriva incendiilor. În urma exploziei, produse cel mai probabil din cauza acumulărilor de gaz de la aparatul de gătit nesupravegheat, au fost distruse geamul de la bucătăria respectivului apartament și aragazul. Celelalte locuințe nu au fost afectate. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” Harghita reamintesc cetățenilor principalele reguli și măsuri menite a le proteja viața și bunurile:

 • Nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată. Luaţi-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întârzieri neaşteptate;
 • După ce aţi terminat de gătit, asiguraţi-vă că aţi oprit din funcţionare cuptorul şi aragazul;
 • Înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise.
 • În cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, procedați de urgenţă la închiderea robinetului buteliei şi al aparatului de utilizare şi la deschiderea uşilor şi ferestrelor pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute. Totodată, nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, nu se va fuma şi nu se vor aduce sau utiliza surse de foc decât după aerisirea încăperii.
 • La aprinderea focului la aragaz sau sobă alimentate cu gaze naturale, după deschiderea robinetului buteliei, utilizați principiul “gaz pe flacără” (întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz). Recomandăm utilizarea aprinzătorului electric;
 • Umpleți buteliile doar cu combustibilul pentru care au fost proiectate şi numai în centre autorizate în acest sens.

În cazul utilizării buteliilor de gaze lichefiate, se interzice:

 • Utilizarea furtunurilor de racord în stare defectă, cu porozităţi, îndoituri bruşte, fisurate sau lărgite la capete, fără regulatoare de presiune, fără coliere de strângere, ori fără garnituri de etanşare sau cu garnituri deteriorate;
 • Racordarea aparatelor şi mijloacelor de încălzire direct, fără reductor de presiune;
 • Amplasarea buteliilor în apropierea surselor de căldură, de radiaţii termice intense, ori sub acțiunea directă a razelor solare. Butelia nu se va depozita sau utiliza când temperatura depășește 40oC;
 • Utilizarea buteliilor cu gaze lichefiate în subsolul clădirilor. Deoarece gazul petrolier lichefiat (G.P.L.) este aproximativ de două ori mai greu ca aerul, buteliile pot fi utilizate numai în încăperi situate la parter sau etaje.
 • Transportarea, manipularea sau folosirea buteliilor în altă poziţie decât cea verticală, răsturnarea, lovirea lor etc.;
 • Folosirea în stare defectă a buteliilor şi instalaţiilor aferente (furtun, reductor de presiune);
 • Trecerea furtunului prin spatele cuptorului mașinii de gătit;
 • Transvazarea gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate;
 • Suprapunerea garniturii noi peste cea veche;
 • Încălzirea buteliilor cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din butelii, întrucât aceasta ar putea provoca explozia buteliilor;
 • Spălarea buteliilor în lichide corozive (sodă, leșie etc.);
 • Efectuarea verificării etanșeității buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului cu flacără. Verificarea se va face numai cu emulsie de apă cu săpun.

 De asemenea, în ultimele 24 de ore, 8 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD, cele mai multe solicitări de sprijin fiind înregistrate în zona Ciucului (6 cazuri).

Tot în cursul zilei de ieri, 2 noiembrie a.c., pompierii militari pirotehnişti au fost solicitaţi să intervină în localitatea Ditrău, unde, un localnic a descoperit un element de muniție. După identificarea acestuia – un proiectil de calibru 20 milimetri, provenit din cea de-a doua conflagraţie mondială, specialiştii pirotehnişti au ridicat, transportat şi depozitat proiectilul în condiţii de siguranţă, în scopul distrugerii ulterioare prin explozie controlată.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, soldate cu victime omenești, reamintim cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii muniţiilor şi elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic, fiind totodată interzise mutarea, ridicarea și transportul acestora.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.        

 • COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICELasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.