Oficial ungur: Transilvania are nevoie de un nou transilvănism, al cărui esenţă trebuie să fie alianţa ei cu Bucureşti şi Budapesta

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Zsolt Németh consideră că, înaintând contra curentului globalizării, Transilvania are nevoie de un nou transilvănism, al cărui esenţă trebuie să fie alianţa ei cu Bucureşti şi Budapesta, potrivit MTI.

Preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei a vorbit pe această temă sâmbătă, la Şedinţa Naţională a Delegaţilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), care a avut loc la Târgu Mureş, fiind citat în comunicatul biroului de presă al formaţiuni, transmis agenţiei ungare de presă MTI.

Németh a declarat: situaţia Ungariei este stabilă, ponderea sa pe plan internaţional este în continuă creştere, ceea ce înseamnă că maghiarii de peste hotare pot conta pe ţara mamă ca pe o ţară puternică, ce îi susţine, iar statele învecinate pot privi Ungaria ca pe un partener şi vecin puternic. Acesta a adăugat: se vede că noua lume, aflată în proces de globalizare, necesită o nouă autodefinire, iar “realităţile politice ne împing în direcţia unui nou transilvănism”.

Zsolt Németh a punctat: naţiunile, statele naţionale şi regiunile naţionale trebuie să se solidarizeze, pentru a-şi păstra identitatea, şi apare întrebarea legitimă: cine poate fi aliatul Transilvaniei în faţa curentului globalizării, dacă nu statul ungar şi cel român?

Dacă Transilvania doreşte să dăinuie şi să supravieţuiască trebuie să îşi organizeze şi să îşi menţină alianţele. Tocmai de aceea, esenţa noului transilvănism este alianţa Transilvaniei cu Bucureşti şi Budapesta şi, parafrazându-l pe Viktor Orbán putem spune: trebuie să îi facem pe toţi interesaţi în succesul Transilvaniei” – a formulat Zsolt Németh.

Zsolt Németh a anunţat: crede că după alegerile ce se vor succede România “va putea intra în liga central-europeană”, care luptă pentru Europa naţiunilor. Politicianul a anunţat: cel mai aproape îi sunt acele organizaţii politice de peste hotare, care susţin, de decenii, cauza dăinuirii şi autodeterminării maghiarilor. Astfel de organizaţii sunt, potrivit lui Németh, PPMT şi Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), cu care are drept scop comun implementarea iniţiativei cetăţeneşti europene privind regiunile naţionale.

Preşedintele PPMT István Csomortányi a spus: rezultatul muncii din ultimele şase luni este că acum, la alegerile locale, va porni un partid popular unitar şi pregătit să acţioneze. Politicianul şi-a exprimat regretul că UDMR nu a cântărit oportunitatea
coaliţiei propuse de PPMT, nici în cazul candidatului la Preşedinţia României, nici al celui pentru Primăria Târgu Mureş.

La propunerea lui Csomortányi, delegaţii au aprobat semnarea unui acord naţional de coalizare cu Partidul Civic Maghiar (PCM) pentru alegerile locale şi ca, acolo unde ponderea redusă a populaţiei maghiare o justifică, să există un acord şi cu UDMR. Şedinţa delegaţilor a mai decis că, în afara celorlalte două organizaţii politice maghiare din Transilvania, să nu se coalizeze cu niciun alt partid în perspectiva alegerilor.

Şedinţa Naţională a Delegaţilor PPMT l-a reconfirmat sâmbătă în funcţie pe preşedintele István Csomortányi. Acesta a cerut delegaţilor un vot de încredere pentru el şi pentru echipa sa de conducere şi a obţinut 97 de voturi pentru, 7 împotrivă şi două abţineri. Locul rămas liber în prezidiul naţional după demisia lui György László a fost ocupat de Levente Sándor, confirmat de delegaţi.

Csomortányi a fost ales preşedinte al PPMT la Şedinţa Naţională a Delegaţilor organizată pe 23 martie la Oradea, însă candidatul clasat pe locul II, Sándor Soós, a atacat în instanţă rezultatul scrutinului, pe care l-a pierdut la un vot diferenţă, motivând că trei voturi au fost anulate, astfel că niciun candidat nu a obţinut jumătate plus unu din voturile delegaţilor. Un nou teren în acest dosar va avea loc săptămâna viitoare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy