Organizația StarRomânia cere primarilor să se implice în rezolvarea problemei câinilor vagabonzi

0

Articol disponibil în: Română

Organizația neguvernamentală StarRomânia – Medici veterinari elvețieni pentru România, solicită tuturor primarilor din țară să recunoască situația existentă în localitățile pe care le conduc generată de câinii vagabonzi, să aibă o atitudine constructivă și orientată spre viitor și să se implice în mod real în rezolvarea acestei probleme.
Reprezentantul în România al organizației elvețiene, dr. Baroti Lajos, din Gheorgheni, a declarat pentru AGERPRES că reprezintă o rușine faptul că de întreținerea câinilor vagabonzi se ocupă asociații și fundații din afara țării, arătând că situația actuală din România legată de câinii vagabonzi este cauzată de o neglijență care se perpetuează de ani de zile.

„Primarii să recunoască realitatea adevărată. În Bacău, anul trecut, nu puteau să decoleze avioanele din cauza câinilor. (…) Aceste deranjamente provin dintr-o neglijență acumulată de ani de zile în fiecare oraș iar problema nu a fost în atenția nici a sanitar-veterinarilor, nici a primarilor. Ar trebui să lucrăm împreună să facem ceva, o strategie reală’, a declarat dr. Baroti Lajos.

De altfel, într-o scrisoare trimisă recent de organizația elvețiană se arată că, în România, câinii sunt ținuți, în continuare, în condiții chinuitoare în adăposturile publice, unde „stau în propria mizerie, fără a primi hrană în mod regulat și fără îngrijiri medicale” și se plătesc bonificații „unor hingheri brutali” pentru fiecare câine prins.

StarRomânia punctează faptul că mii de activiști pentru drepturile animalelor din țările europene se implică „pentru bunăstarea” câinilor din România, în vreme ce „o amplă majoritate a oamenilor din România nu doresc să mai tolereze situația mizerabilă legată de câinii fără stăpân”.

În scrisoarea menționată, organizația elvețiană atenționează primarii că la viitoarele alegeri oamenii „se vor decide cu siguranță pentru acei primari care cooperează cu activiștii pentru protecția animalelor și fac totul pentru a soluționa în mod sustenabil problema câinilor fără stăpân”.

În context, se mai arată că orice primar, „odată cu funcția, preia o parte din responsabilitatea pentru România și decide dacă cei din țară și din afara ei vor privi spre România și spre el însuși cu respect sau cu dispreț, fiindcă în epoca internetului nimic nu poate rămâne ascuns lumii”.

StarRomânia recunoaște că sunt și primari dispuși să colaboreze cu organizațiile și activiștii pentru protecția drepturilor animalelor și consideră că singura soluție „corectă și sustenabilă” pentru rezolvarea acestei probleme este castrarea câinilor în masă.

De altfel, reprezentantul în România al organizației elvețiene, dr. Baroti Lajos, este de părere că ar trebuie să se deruleze o amplă acțiune de castrare a câinilor, care să dureze 2-3 ani și la care să participe toți medicii veterinari din țară.

Potrivit dr. Baroti Lajos, StarRomânia este o asociație non-profit, înființată în urmă cu doi ani, după ce întreaga Europă a aflat că minorul Ionuț Anghel a fost ucis de câini vagabonzi în București. StarRomânia este fondată de mai mulți medici veterinari din Elveția și s-a implicat activ în rezolvarea problemei câinilor fără stăpân din țara noastră.

La Gheorgheni, organizația elvețiană susține funcționarea azilului de câini și a înființat și o clinică veterinară, unde atât câinii care au proprietari, cât și cei fără stăpâni sunt sterilizați și microcipați. Dr. Baroti Lajos a spus că în ultimul an au fost microcipați 3.500 de câini din Gheorgheni și au fost castrați 850.

„A fost un foarte mare noroc că ne-am întâlnit cu StarRomânia, care susține funcționarea adăpostului de câini”, a declarat viceprimarul orașului, Nagy Lajos.

De asemenea, cu sprijinul financiar al StarRomânia au fost trimise în zeci de orașe boxe de lemn pentru adăpostul câinilor în azilele existente.

Sursa agerpres

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy