Paginile web ale instituțiilor publice din Harghita necesită actualizare

0

Articol disponibil în: Română

Fiind un ziar nou înființat în zona județului Harghita, am demarat procedurile de acreditare jurnalistică la principalele instituții din această zonă. Pentru a ne familiariza cu procedurile de acreditare, am accesat paginile oficiale ale instituțiilor județului Harghita și, trebuie să recunoaștem, că deși avem ceva experiență în mediul online, procesul de identificare a informațiilor de care aveam nevoie a fost mult îngreunat de site-urile neactualizate, inaccesibile sau incomplete ale autorităților locale.
Spre exemplu, pagina oficială a ISU Harghita, respectiv pagina destinată informațiilor despre acreditarea jurnaliștilor e … vai, vai.
Adresa de email a biroului de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita este incompletă, deci nu poți trimite e-mail.
Foarte multe dintre paginile site-ului Instituției Prefectului – județul Harghita nu prezintă niciun fel de conținut informativ.
Nu am reușit să identificăm nicio adresă de email de contact a niciunuia dintre angajații IPJ Harghita.
Dacă e să ne uităm și mai atent la site-urile de instituții sau primării, cu câteva mici excepții de la nivelul instituțiilor centrale, restul sunt un dezastru complet. Nu găsești documente pe care legea îi obligă să le aibă pe site, nu găsești informații utile sau actualizate, nu găsești mai nimic.
La nivelul administrației locale situația site-urilor e de-a dreptul catastrofală. Nu avem de unde să știm cine a făcut site-urile sau cu câți bani, dar e clar că cel puțin pe parte de securitate sunt sub orice critică.
Din păcate, privind site-urile din Harghita, în special cele ale administrației publice locale, poți concluziona că nu au nicio legătură cu anul 2015, nu respectă nici măcar minimul de legislație în privința transparenței, sunt adevărate invitații pentru hackeri din punct de vedere al securității și, dincolo de orice, arată un lucru foarte grav și anume că instituțiile statului nu funcționează în acest județ.
În alte județe, dacă nu ai pe un site de primărie tot ce ține de ședințele de Consiliu Local la zi te trântește Prefectura și presa de nu te vezi, dacă nu ai declarațiile de avere și tot ce impune legea pe linie economică nu ai nicio șansă să scapi de amenda de la Curtea de Conturi a României și așa mai departe.
Din păcate, la Harghita nici măcar minimul de transparență nu este impus ceea ce înseamnă că cei care ar trebui să controleze aceste aspecte nu își fac treaba sau nu sunt în stare să impună respectarea legii.
Dacă situația persistă, peste câteva luni vom întreba direct miniștrii în subordinea cărora sunt instituțiile care trebuie să verifice aceste site-uri, să vedem dacă ei au cunoștință de faptul că la Harghita subordonații lor trec cu vederea astfel de lucruri.

D.E.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy