Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Palatul Administrativ al județului Harghita va fi transformat într-o clădire eficientă energetic, deschisă, în slujba comunității

  • Borboly Csaba: Obiectivul nostru este de a transforma clădirea într-un incubator pentru cetățeni

Sediul Consiliului Județean Harghita va fi renovat complet printr-o  finanțare obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR).

Valoarea eligibilă a proiectului este de 41 de milioane de lei,  ce vor contribui la reducerea consumului de energie al clădirii cu peste 60%, investiția având ca termen de finalizare 30 iunie 2026.

Aceasta clădire poate să ofere mult mai mult decât spații de birouri pentru instituții. Dorim să deschidem și mai mult instituția pentru cetățeni, Galeria de Artă, care este deschisă vizitatorilor zi și noapte, a fost o decizie bună. În același timp, în colaborare cu Primăria Municipiului Miercurea Ciuc, Universitatea Sapientia și comunitatea antreprenorială, dorim să creăm un incubator de tip cercetare, astfel încât Palatul Administrativ și clădirea Casei de Cultură să cuprindă și să deservească cât mai multe inițiative care vor sluji viața economică si viața civilă a județului. Obiectivul  nostru este sa fim un incubator pentru cetățeni. La baza reabilitării stau aceste obiective.” a apreciat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Peli Levente, director general adjunct în cadrul Direcției Programe și Proiecte a Consiliului Județean Harghita, a făcut o scurtă descriere a pașilor pentru accesarea fondurilor, pregătirea din timp a DALI pentru realizarea investiției, acesta urmând a fi reactualizat, menționând totodată că vor fi mai multe soluții pentru care va fi cerută opinia cetățenilor.

Birta Antal, director general în cadrul Direcției Patrimoniu, a explicat că de la construirea clădirii, la finalul anilor ‘80, nu au fost făcute investiții ci doar lucrări de întreținere. Totodată, acesta a precizat faptul că este o construcție după modelul celor din Coreea de Nord, suprafața construită fiind de 4800 mp și desfășurată pe mai mult de 20 de mii de mp.  În prezent, consumul anual de energie costă aproximativ 1,5 milioane de lei.

Borboly Csaba a mai precizat că pe lângă transformarea clădirii va fi construită o parcare inteligentă care va fi prioritară celor care  vin de la distanță. Renovarea parcării va fi o investiție separată, cu parcări pentru biciclete, scutere electrice și stații de încărcare.

Planurile privind renovarea clădirii vor fi publicate în viitorul apropiat și vor fi prezentate în cadrul unei consultări publice.

  • informații și fotografii furnizate de Biroul de Presă al Consiliului Județean HarghitaLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.