Pandemia de Covid-19 pare să fi luat la ochi județul Harghita

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto cu caracter ilustrativ

 

Pandemia de Covid-19 pare să fi luat la ochi județul Harghita.

După ce nu cu mult timp în urmă autoritățile locale se lăudau că județul este codaș la cazuri datorită măsurilor adoptate, iată că în ultimele zile veștile pe acest front nu sunt tocmai bune.

Personalul a doua laboratoare de analize medicale, unul din cadrul spitalului județean de urgență din Miercurea Ciuc și un altul particular, s-a infectat cu noul coronavirus. Culmea, tocmai în aceste zone au apărut focarele unde regulile de protecție individuală ar trebui să fie cel mai bine păstrate.

Pe surse, am aflat că întreaga conducere a spitalului județean de urgență Miercurea Ciuc e în izolare, ca urmare a contactului avut cu o persoană infectată din personalul administrativ. Este vorba de aproape 40 de persoane. Au efectuat primul test, mai urmează al doilea, dar situația asta pare a fi unica în țară. Asta s-a întâmplat din cauza că personalul din conducere nu a respectat regulile de protecție individuală pentru Covid-19. La aflarea informațiilor Ziar Harghita a luat legătura imediat cu dr. Tar Gyöngyi, directoarea Direcției de Sănătate publică, care a infirmat cazul. Totuși, potrivit surselor noastre în acest moment, la conducere este acum un medic chirurg, care a scăpat de infectare.

La acestea se adaugă cazurile deja cunoscute de la Inspectoratul Județean de Jandarmi și mai nou, de la o alta instituție, STS Harghita, unde există cazuri active. Ambele instituții având contact cu cetățenii, prima datorită misiunilor pe care le exercită în această perioadă, iar STS fiind angrenată  în pregătirea alegerilor locale, dar și în celelalte procese asociate combaterii pandemiei de Covid-19. Tocmai din aceste motive, apariția focarelor ridică semne de îngrijorare și temeri în rândul celor care au contact cu angajații acestor instituții, din cauza consecințelor ulterioare.

Că undeva, ceva, în Harghita, nu merge bine pe această direcție e clar. Sau e pur și simplu rezultatul unei evoluții naturale, când circulația virusului este amplificată pe fondul măsurilor de relaxare, fie și o doză de neglijența din partea celor implicați. Care, prin neglijența lor, îi expun inutil pe alții, accentuând sentimentul de teamă, dar mai ales de lehamite, care se instalează încet, dar sigur, în rândul oamenilor, făcându-i să lase garda jos în ceea ce privește protecția individuală.

Urmează o alta etapă care se previzionează deja ca fiind catastrofala în ceea ce privește impactul emoțional mai ales în rândul oamenilor: începerea anului școlar, un debut care se anunță extrem de problematic pentru toată lumea, părinți, elevi, autorități.

Un nou an școlar, care debutează cu totul altfel decât eram obișnuiți, sub o presiune extraordinară, întreținuta foarte atent de anumite zone ale mass-media, care abia așteaptă o catastrofă pentru a o putea diseca și amplifica.

Să ne păstrăm rațiunea, echilibrul, fiindcă acestea sunt lucruri prețioase, mai ales în zilele noastre, și să evitam să contribuim la extinderea infectărilor printr-o atitudine iresponsabilă.

Să fim responsabili față de celălalt ața cum am fi fată de noi înșine. Doar așa putem să ieșim cât mai repede din aceasta situație, care devine din ce în ce mai interesanta din punct de vedere al evoluției, dar și al posibilelor substraturi, ascunse deocamdată într-o ceață destul de groasă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy