Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Penali în România, premiați în Ungaria

Zsolt Semjen, vicepremierul Ungariei, şi-a declarat sprijinul pentru liderii maghiari din România care sunt „persecutaţi nedrept sub pretextul luptei anticorupţie,” informează agenţia de ştiri MTI. Semjen a premiat, vineri, patru primari UDMR din Harghita şi Covasna, toţi patru având probleme penale.
„Ceea ce se întâmplă este de fapt o intimidare a maghiarilor sub pretextul luptei anticorupţie,” a declarat Semjen despre politicienii maghiari anchetaţi de procurorii DNA. Semjen a adăugat că este evident faptul că aceste anchete au fost iniţiate împotriva unor lideri maghiari care joacă un rol crucial în reprezentarea comunităţii lor şi care luptă pentru interesele şi supravieţuirea acestei comunităţi. „Ungaria nu-i va părăsi niciodată, ei pot întotdeauna să se bazeze pe sprijinul Ungariei,” a mai declarat Semjen, care a continuat spunând că Budapesta va căuta sa obţină sprijin pentru ei la toate instituţiile internaţionale. Semjen a acordat premiul Ungurii din afara Frontierelor către patru politicieni maghiari din România: Arpad Antal (primar al oraşului Sfantu Gheorghe); Robert Raduly (primarul din Miercurea Ciuc; Domokos Szoke (viceprimarul din Miercurea Ciuc) şi Janos Mezei, fost primar al oraşului Gheorghieni.

Antal Arpad este acuzat de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, daca fapta este savarsita in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Primarul Raduly Robert Kalman  este cercetat pentru conflict de interese, abuz in serviciu si instigare la abuz in serviciu, intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie comise in perioada 2007 – 2015.
Primarul UDMR  ar fi primit mita 10.000 de euro lunar de la o firma care taxeaza locurile de parcare in municipiul Miercurea Ciuc, in schimb edilul acordand facilitati pentru concesionarea locurilor de parcare si dand dreptul acestei firme sa ii amendeze pe soferii care parcheaza neregulamentar in oras. Edilul ar mai fi primit mita 200.000 lei in schimbul obtinerii autorizatiilor de constructie si pentru realizarea amenajarilor rutiere necesare construirii si functionarii unui magazin de materiale de constructii.  Raduly Robert Kalman este suspectat de abuz in serviciu si in legatura cu atribuirea unei locuinte ANL unui consilier judetean. Totodata, primarul ar fi conditionat atribuirea contractului pentru servicii de telefonice mobila in favoarea unei anumite companii de primirea sumei de 5.000 de euro.
De asemenea, anchetatorii spun ca in perioada 2007-2014 Raduly Robert-Kalman si viceprimarul Szoke Domokos ”au creat foloase necuvenite”  unei alte firme deoarece ar fi aprobat plati nejustificate, in mai multe transe, in favoarea acesteia, care a avut contract de executare a lucrarilor de cadastru general .
Viceprimarul Szoke Domokos, in calitate de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, ar fi favorizat S.C. Garden Center Grup din Bucuresti la atribuirea unui contract de lucrari pentru amenajarea de zone verzi, in valoare de peste 1,3 milioane de lei. Anchetatorii spun ca finantarea investitiei a fost supradimensionata de 100 de ori , astfel ca bugetul Ministerului Mediului a fost prejudiciat cu cel putin 188.011 de lei.
DNA l-a trimis in judecata in mai 2015 pe Janos Mezei, primar al municipiului Gheorgheni, acesta fiind acuzat de abuz in serviciu pentru ca ar fi vandut un teren catre o firma desi fusese concesionat catre o alta companie.
Edilul este acuzat si de santaj – pentru ca l-ar fi somat pe denuntator, administrator al societatii ce concesionase terenul sa renunte la functie –  si de instigare la delapidare pentru ca a determinat-o pe secretara sa a determinat-o pe secretara sa, Barabas Eva Csilla, sa-i aduca acasa inregistrari ale unei sedinte a consiliului local.

Premiile au fost înmânate vineri la consulatul general al Ungariei de la Miercurea Ciuc.
2 comentarii la “Penali în România, premiați în Ungaria

 1. mircea ivan

  Eu sunt din Covasna. Toti de aici stim ca acest domn vine aici si baga zazanie intre romani si maghiari, in loc sa ne lase pe toti in pace, pentru ca apoi sa mearga la vanatoare pe aici prin paduri cu Tamas Sandor, seful consiliului judetean, cu primari de aici. Deci nu are o problema sa vaneze aici vanatul. Vine arunca o petarda sa ne puna iarasi pe toti impotriva si apoi se distreaza pe seama noastra ca ce fraieri suntem cu totii si ajungem sa ne batem din cauza lui.
  Ar trebui sa intrebati domnilor de la ziar cate vanatori face omul asta aici si cati ursi, lupi, porci mistreti, caprioare a omorat acest vicepremier si daca a avut voie legal vorbind? Poate e penal si el si poate face cineva ceva sa verifice daca e legala vanatoarea lui aici.
  Are o problema cu Romania dar ii place sa omoare in Romania animale.
  Asta ne ia de fraieri pe toti, romani si maghiari laolalta.

  Raspunde
 2. Unul

  Ca ziarist si ca roman, ar trebui sa stii ca termenul „penali” nu exista in limbaa romana. Acuzat penal, cercetat penal etc exista. Pe de alta parte, daca tot scii despre acest lucru ar trebui sa te informezi mai mult, cine pentru ce este cercetat. Si poate ca ai auzit de expresia prezumtia de nevinovatie.

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.