Persoanele cu dizabilităţi, uitate sau invizibile în Harghita

0

Articol disponibil în: Română

Unele instituţii publice din Harghita nu asigură accesul la informaţii a persoanelor cu dizabilităţi, se arată într-un material prezentat luni la şedinţa Colegiului Prefectural de conducerea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS). Potrivit documentului menţionat, instituţiile publice nu dispun de materiale informative tipărite în limbaj Braille, puţine dintre ele asigură interpreţi autorizaţi ai limbajului mimico-gestual, nu au telefoane adaptate cu teletext şi telefax, iar paginile de Internet nu pot fi accesate de către persoanele cu handicap vizual şi mintal. 

Totodată, controalele efectuate de specialiştii AJPIS Harghita mai arată că intersecţiile cu trafic intens nu sunt amenajate cu sisteme de semnalizare sonoră şi vizuală, trecerile de pietoni din judeţ nu sunt marcate prin pavaj tactil, iar spaţiile de acces spre uşa de intrare în mijlocul de transport nu sunt adaptate persoanelor cu handicap, la fel ca şi staţiile mijloacelor de transport. 

Principalul motiv al neadaptării clădirilor sau spaţiilor publice este lipsa fondurilor. În ceea ce priveşte accesibilizarea clădirilor, reprezentanţii asociaţiilor persoanelor cu dizabilităţi spun că s-au făcut progrese în acest sens, dar mai există multe probleme de rezolvat. 

Preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizic din Harghita, Fiko Csaba, a declarat că, în continuare, reprezentanţii persoanelor cu dizabilităţi nu sunt chemaţi la recepţia lucrărilor de investiţii, aşa cum prevede legea, pentru a vedea dacă s-au amenajat şi rampe pentru cei care se deplasează în scaun rulant, singurul exemplu pozitiv în acest sens fiind municipiul Miercurea Ciuc. 

Totodată, Fiko Csaba consideră că ar trebui ca în certificatul de urbanism eliberat pentru diverse clădiri, obiective, parcări, drumuri, să se prevadă în mod expres obligativitatea accesibilizării acestora pentru persoanele cu dizabilităţi.
AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy