Peste 20 de intervenții, gestionate de pompierii salvatori în weekend

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În acest sfârșit de săptămână (17-19.06.2022), salvatorii harghiteni au gestionat 23 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 20 de solicitări.

Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 2 incendii, precum și la o misiune de asistență/transport persoană supraponderală, în sprijinul unui echipaj SAJ, în municipiul Miercurea Ciuc.

Sâmbătă seara, două echipaje de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc și SVSU Șimonești au intervenit, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, în localitatea Cehețel, comuna Șimonești, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la demisolul unei case. Incendiul a afectat aproximativ 25 mp din suprafața camerei. Flăcările au fost stinse în scurt timp de către pompieri. În urma incendiului, s-au degradat: o mașină de uscat haine, o ladă frigorifică, instalația electrică, tavanul și tencuiala camerei, pe o suprafață de circa 25 mp. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de un scurtcircuit electric produs de un aparat electrocasnic defect.

Tot un scurtcircuit produs de un aparat electrocasnic lăsat sub tensiune (frigider) a declanșat, seara trecută, un incendiu la o casă din municipiul Miercurea Ciuc. Pentru localizarea şi lichidarea incendiului au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Miercurea Ciuc, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

La sosirea echipajelor, ardea generalizat interiorul unei camere, cu o suprafață de aproximativ 25 mp. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. În incendiu au ars aparate electrocasnice şi mobilier, bunuri materiale evaluate la circa 15.000 lei. În urma intervenţiei pompierilor, s-au salvat bunuri materiale în valoare de 250.000 lei.

În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, reamintim cetăţenilor obligativitatea respectării următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor:

  • Nu utilizaţi instalaţii și aparate electrice uzate, defecte sau improvizate, cu conductori neizolaţi, prize sau întrerupătoare cu defecţiuni, siguranţe necalibrate, doze sau derivaţii fără capace de protecţie;
  • Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
  • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
  • Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică folosind mai multe aparate simultan;
  • Pentru remedierea defecţiunilor la instalaţii și aparate electrice și pentru verificarea periodică a instalaţiilor electrice apelaţi numai la personal autorizat;
  • Nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin racordarea mai multor consumatori mari (radiatoare, plite electrice, aeroterme, boilere, aparate de aer condiţionat și altele asemenea) din aceeași priză, în același timp;
  • Nu utilizaţi aparatele electrice cu mâinile ude și nu trageţi de cablu pentru debranșarea lor;
  • Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur această achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor;
  • Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Totodată, în perioada de referință, au fost transmise 14 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urs), în localitățile Borsec (8),  Băile Tușnad (2), Frumoasa (2) și Dealu (2).

Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii militari harghiteni acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.

În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.                  

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE  ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy