Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Peste 20 de intervenții în situații de urgență, gestionate de pompierii militari harghiteni în ultimele două zile

Peste 20 de intervenții în situații de urgență au fost gestionate de pompierii militari harghiteni, în ultimele 48 de ore. Majoritatea dintre acestea au constat în acordarea asistenței medicale de urgență, echipajele SMURD acționând pentru acordarea primului ajutor unui număr de 22 persoane aflate în dificultate.

În afara acestor situații, ieri după-amiază, 25 mai a.c., mai multe echipaje de stingere din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, SVSU Sărmaș și Toplița au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de deșeuri, izbucnit în urma unui foc deschis în spații deschise, propagat și la acoperișul unei clădiri dezafectate, în care se aflau depozitate materiale antiderapante (nisip și sare), în municipiul Toplița, strada Gării. Ajunși la locul solicitării, cei peste 20 de pompieri militari și civili, care au încadrat 3 autospeciale de stingere, au constatat că ardeau anvelope, resturi din plastic și cauciuc rezultate în urma dezmembrării autovehiculelor și acoperișul unei clădiri, pe o suprafață de circa 150 mp, cu pericol de propagare la celelalte clădiri din apropiere. Misiunea a presupus efort susținut din partea colegilor noștri, astfel încât timp de aproximativ 2 ore, aceștia au acționat pentru limitarea propagării flăcărilor la vecinătăţi. Din fericire, în urma acestui eveniment, nu au fost înregistrate victime. În urma intervenției prompte, s-au salvat și protejat bunuri materiale în valoare de aproximativ 500.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 5.000 lei.

Totodată, în perioada de referință, au fost transmise 4 mesaje prin sistemul RO-ALERT, pentru asigurarea măsurilor specifice de autoprotecție şi avertizarea populației privind prezența urșilor, în localitățile Toplița și Băile Tușnad. (pentru mai multe informații despre sistemul R0-ALERT: https://ro-alert.ro/).

În ultima perioadă de timp, se constată o creștere a prezenței animalelor sălbatice periculoase (urși) în proximitatea așezărilor umane sau în locuri frecventate de turiști. Aceasta este o situație care impune avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populația este informată de existența pericolului imediat și poate adopta măsurile de autoprotecție care se impun în aceste cazuri.  

Având în vedere creșterea numărului de incidente care pot pune în pericol viața cetățenilor, de la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita s-au transmis, de la începutul acestui an, 52 de mesaje de avertizare a populației prin sistemul Ro-Alert, dintre care 24 doar în luna mai, în urma semnalării prezenței urșilor în proximitatea comunităților harghitene, cu preponderență în stațiunea Băile Tușnad.

Pentru prevenirea unor situații de risc, în mesajele Ro-Alert transmise, recomandăm: „Evitați zona! Rămâneți în locuințe! Păstrați distanța față de animal și nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți! Fără să vă expuneți pericolului, protejați animalele din gospodărie!

 
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *