Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Peste 2,6 milioane de lei repartizate pentru susținerea dezvoltării și modernizării localităților județului Harghita

  • 𝑆𝑢𝑚𝑎 𝑎𝑙𝑜𝑐𝑎𝑡𝑎̆ 𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑎𝑛𝑢𝑎𝑙 𝑑𝑒 𝑠𝑝𝑟𝑖𝑗𝑖𝑛𝑖𝑟𝑒 𝑎 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑟𝑒𝑙𝑖𝑔𝑖𝑜𝑎𝑠𝑒 𝑟𝑒𝑐𝑢𝑛𝑜𝑠𝑐𝑢𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑙𝑒𝑔𝑒 𝑖̂𝑛 𝑎𝑛𝑢𝑙 2023 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑚𝑎𝑗𝑜𝑟𝑎𝑡, 𝑐𝑎 𝑢𝑟𝑚𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑛𝑢𝑚𝑎̆𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑚𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑒 𝑠𝑜𝑙𝑖𝑐𝑖𝑡𝑎̆𝑟𝑖
În ședința de luni, 15 mai, a Consiliului Județean Harghita, desfășurată la Zetea, forul decizional a aprobat acordarea Premiului PRO HARGHITA, festivitatea de premiere urmând a avea loc în data de 18 mai pentru personalitatea aparținând comunității maghiare, și 22 mai pentru personalitatea aparținând comunității românești.
Totodată, în cadrul ședinței au fost alocate fonduri pentru finalizarea proiectelor începute de localități.
Astfel, suma de 450.000 de lei alocată comunei Lueta din fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul în curs, aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, va acoperi parțial investiția „Alimentare cu apă și extinderea rețelei de apă potabilă și de canalizare menajeră în localitate”.
Comuna Secuieni a solicitat și a primit suma de 150.000 lei pentru realizarea „Canalizării menajere în localitate și în satele aparținătoare”, investiția prin care se vor colecta apele uzate de la gospodării reprezentând o necesitate fundamentală.
Comuna Sântimbru este susținută cu suma de 550.000 de lei din Fondul constituit din cota de 6% în demersurile de reabilitare a Conacului Henter și de facilitare a accesului publicului larg prin realizarea unui spațiu expozițional, interactiv, de tip muzeal.
Patru sute de mii de lei au fost aprobate pentru Comuna Suseni din același fond la dispoziția Consiliului Județean pentru sprijinirea dezvoltării localităților județului. Suma a fost solicitată pentru „Modernizarea patinoarului artificial”, un proiect prin care se urmărește asigurarea posibilității practicării în permanență a sporturilor de iarnă de către copii, tineri și adulți și organizării de competiții sportive locale.
Comunei Feliceni i-au fost aprobate 600.000 de lei pentru „Reorganizare și amenajare Piața Templomtér din localitate, iar Comuna Mădăraș va benefica de un sprijin financiar în valoare de 500.000 de lei din Fondul la dispoziția Consiliului Județean Harghita, constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2023 pentru pentru „Reabilitarea, modernizarea, dotarea clădirii și amenajarea curții la Școala Gimnazială Kiss Ferenc, clasele V-VIII”, o investiție necesară pentru atingerea gradului optim de calitate infrastructurală, adecvată legilor și normele europene și naționale privind calitatea educației primare și gimnaziale.
Și Comuna Merești a solicitat sprijin financiar pentru lucrările de întreținere periodică pe DJ 132A, drum care face legătura între Comuna Merești și Peșterea Orbán Balázs – dată în administrarea localității, fiindu-i aprobată repartizarea sumei de 50.000 lei pentru refacerea drumului din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2023.
„În cazul DJ 134, DJ 134A, DN 13C Șoimoșu Mic-Cristuru Secuiesc, km 7+518 – 15+484” sectorul km 15+240 – 15+400” a fost necesară modificarea proiectului inițial cu soluții tehnice adaptate cerințelor locale, iar pentru „Reabilitare DJ 133, între intersecția DC 15 și intersecția DJ 137A la Ulieș a fost necesară aprobarea DALI-ul conținând elementele tehnico-economice ale proiectului”, a precizat Adrian Chiorean, directorul general adjunct al Direcției Generale Tehnice a Consiliului Județean Harghita.
Având în vedere numărul mare al cererilor, respectiv valoarea mare a sumelor solicitate în cadrul Programului anual de sprijinire a cultelor religioase recunoscute de lege, care își desfășoară activitatea în județul Harghita pe anul 2023, Direcția Generală Programe și Proiecte a propus modificarea Listei programelor şi proiectelor care vor fi derulate de Consiliul Judeţean Harghita pe anul 2023, prin majorarea bugetului Programului de sprijinire a Cultelor religioase cu suma de 200.000 lei.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.