Peste 500 de kilometri de trasee turistice vor fi reabilitate şi marcate până la sfârşitul anului în județul Harghita

0

Articol disponibil în: Română

Peste 500 de kilometri de trasee turistice vor fi reabilitate şi marcate până la sfârşitul anului de salvamontiştii harghiteni, în cadrul mai multor proiecte care au ca scop asigurarea practicării turismului montan în siguranţă.
Şeful Serviciului Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Fekete Ors, a declarat pentru AGERPRES că în acest moment se lucrează la marcarea a 350 de kilometri de trasee turistice în munţii Ciucului, proiectul fiind susţinut de un producător de bere care finanţează proiecte sociale. Salvatorii montani au efectuat măsurătorile, au curăţat traseele şi au început marcarea lor.

‘Suntem în plină acţiune. Până acum am marcat peste 100 km de trasee în zona Ghimeş şi vom continua şi în perioada următoare. De asemenea, urmează să montăm 50 de stâlpi cu indicatoare de traseu, dar şi 20 de panouri cu hărţile traseelor turistice’, a declarat Fekete Ors.

Una dintre activităţile cele mai importante în cadrul proiectului este realizarea hărţii munţilor Ciuc, care nu mai era actualizată din anii 70. Potrivit şefului salvamontiştilor harghiteni, s-a constatat că situaţia din teren era cu totul alta decât cea prezentată în vechea hartă turistică, peste 80 la sută dintre traseele turistice marcate pe hartă fiind, practic, inexistente.

Harta realizată în cadrul acestui proiect va fi amplasată pe panouri, pe traseele turistice, va putea fi descărcată gratuit de pe site-ul Serviciului de Salvamont Harghita şi există promisiunea că producătorul de bere va sprijini financiar şi tipărirea ei.

Fekete Ors a mai spus că în această perioadă, împreună cu cercetaşii harghiteni, se lucrează şi la un proiect de marcare a traseele turistice în munţii Călimani, astfel încât acestea să fie accesibile şi iarnă. El a explicat că în unele situaţii, marcajele sunt realizate pe pietre şi sunt folosite doar vara, motiv pentru care s-au confecţionat 150 de stâlpi care vor fi amplasaţi pe şase trasee turistice din munţii Călimani.

Salvamontiştii au reuşit să marcheze şi 150 km de trasee turistice care leagă staţiunea Borsec de municipiul Gheorgheni şi se lucrează la marcarea şi reabilitarea altor 50 de kilometri în munţii Giurgeului. În acelaşi timp, salvatorii montani verifică dacă traseele reabilitate în ultimii cinci ani se află în stare bună şi dacă se impun noi intervenţii.

Fekete Ors a spus că începând cu 2010, când a demarat programul Consiliului Judeţean Harghita privind practicarea turismului montan în siguranţă, s-au marcat şi reabilitat 1.700 de kilometri de trasee turistice şi au fost amplasate 15 refugii montane. De asemenea, s-au derulat zeci de programe prin care copiii sunt învăţaţi cum să se comporte în natură, cum să acorde primul ajutor sau cum să se orienteze, în situaţia în care se rătăcesc.

Drept urmare, spune şeful Serviciului Public de Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Fekete Ors, a crescut afluxul turiştilor pe traseele din judeţ şi a scăzut considerabil, cu aproape 70 la sută, numărul intervenţiilor pentru recuperarea persoanelor rătăcite. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy