Piatra de andezit, exploatată și comercializată ilicit. Patru suspecți au fost reținuți pentru 60 de zile de polișiștii harghiteni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Amplă acţiune a poliţiştilor harghiteni pe linie economică, privind exploatarea şi comercializarea ilicită a pietrei de andezit.

La data de 28.06.2019, după o documentare prealabilă, desfăşurată pe parcursul mai multor săptămâni, organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita s-au sesizat din oficiu cu privire la exploatarea şi comercializarea pietrei de andezit, fără permisul de exploatare și autorizațiile prevăzute de lege, necesare desfășurării acestei activități.

Din datele şi indiciile obţinute de poliţişti în anchetă până la acest moment rezultă că, în perioada 2017 – prezent, o societate comercială din judeţul Harghita, care are ca obiect de activitate tăierea, fasonarea și finisarea pietrei, ar fi exploatat și comercializat ilicit piatră de andezit, de pe un teren situat zona Bakta, pe raza comunei Joseni.

Având în vedere faptul că terenul în cauză se află într-o arie naturală protejată, Situl Natura 2000, societatea comercială respectivă nu putea şi nu poate să obțină permisul de exploatare și autorizațiile prevăzute de lege, necesare desfășurării în condiții legale a acestei activități.

În urma probatoriului administrat, au fost solicitate, obținute și puse în executare 15 mandate de percheziție domiciliară, în urma cărora 5 persoane fizice și o persoană juridică au dobândit calitatea de inculpat în cauză.

Față de patru suspecți au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore, după care pentru doi inculpați s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile, iar pentru un inculpat s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Totodată, în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii, constând în indisponibilizarea/sechestrarea bunurilor imobile identificate (terenuri și clădiri), a bunurilor folosite la săvârșirea infracțiunilor (utilaje, respectiv un autocamion, un încărcător frontal, un tractor forestier şi un excavator), precum şi a unor bunuri rezultate din săvârșirea infracțiunilor (316 paleți de piatră de andezit, în valoare de 142.000 de lei).

Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar de cercetare penală, în vederea stabilirii şi documentării întregii activităţi infracţionale.

  • IPJ Harghita
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy