Pilotul care s-a prăbușit lângă Odorheiu Secuiesc a anunțat înainte de impact că are probleme la rotor

0

Articol disponibil în: Română

Pilotul care a decedat sâmbătă, după ce s-a prăbușit cu girocopterul lângă Odorheiu Secuiesc, a semnalat că are probleme la rotor, cu câteva secunde înainte de impact, dar nu a mai avut timp să aterizeze, susține unul dintre cei doi piloți și prieteni ai acestuia care au decolat cu aparatele lor, din același loc și în același interval de timp.

Bărbatul de 39 de ani, originar din București, decolase de pe aerodromul de lângă municipiul Odorheiu Secuiesc. La câteva secunde după decolare, i-a anunțat pe ceilalți doi piloți de girocoptere că are probleme la rotorul aparatului de zbor și le-a spus că trebuie să aterizeze de urgență, manevră pe care nu a mai apucat să o facă. Girocopterul s-a prăbușit la marginea lizierei pădurii de lângă platoul Szejke, în apropierea muncipiului Odorheiu Secuiesc, iar în urma impactului cu solul aparatul a luat foc, pilotul murind carbonizat.

„Am decolat la 10,30 de pe aerodromul de lângă Odorheiu Secuiesc și mergeam la Ghindari. În 30 de secunde (n.red — de la decolare), a raportat probleme și ne-a spus să-i eliberăm pista să aterizeze. Am întors să-l văd dacă aterizează ok și l-am văzut căzând aici, un nor de fum și asta a fost. A spus că are probleme la rotor: ‘face stânga, dreapta, urgent, urgent, eliberați-mi pista’. Zburam împreună de aproape un an și niciodată nu s-a mai întâmplat să aibă probleme. Aparatul era nou și făcuse toată verificarea cu 20 de minute înainte de a zbura, inclusiv rotorul l-a verificat”, a declarat sâmbătă Mihai Lupu, din București, prietenul pilotului decedat. Acesta a mai afirmat că, în momentul decolării, condițiile de zbor erau foarte bune, iar, atunci când pilotul decedat a semnalat problema la aparatul de zbor, părea foarte stăpân pe sine.

Șeful Centrului Operațional al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, col. Ovidiu Dudu, a spus că echipele de intervenție au ajuns în scurt timp la fața locului, dar pentru pilot nu s-a mai putut face nimic.

„Am trimis la fața locului o ambulanță SMURD, o autospecială de primă intervenție și comandă și o autospecială cu apă și spumă. Am solicitat sprijin de la Serviciul de Ambulanță, o grupă de jandarmi, de la off road și de la Salvamont. Ajunși la fața locului am constatat că incendiul era la un girocopter, un aparat mai mic decât un elicopter. După localizarea și lichidarea incendiului, s-a găsit pilotul carbonizat. Este vorba de un bărbat de 39 ani, din București’, a spus col Ovidiu Dudu.

Sursa: Agerpres

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy