Poliţia rutieră acţionează, informează, avertizează, iar când se impune sancţionează!

0

Articol disponibil în: Română

Foto cu caracter ilustrativ

 

Comunicat IPJ Harghita: 

Stimaţi cetăţeni,

Poliţia rutieră are ca principal obiectiv prevenirea accidentelor de circulaţie şi implicit protejarea integrităţii corporale şi a vieţii participanţilor la trafic, deziderat ce se realizează în contextul asigurării fluenţei şi siguranţei traficului rutier.

În acest scop se acţionează atât preventiv cât şi coercitiv, activităţile specifice fiind concentrate pe cauzele generatoare de accidente rutiere şi pe zonele cu risc ridicat de accidente.

Viteza constituie una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere grave, aceasta având un impact major chiar şi atunci când constituie doar cauza secundara sau indirectă a accidentelor rutiere. Spre exemplu, în urma unui accident cauzat de o depăşire neregulamentară, sau de o neacordare de prioritate, consecinţele sunt mult mai grave dacă autovehiculele implicate au circulat cu viteză excesivă.

Pe cale de consecinţă, combaterea vitezei excesive este o preocupare constantă a poliţiştilor rutieri şi se realizează prin multiple acţiuni în care este utilizată aparatura radar.

Un alt domeniu sensibil, avut în vedere permanent de poliţiştii rutieri, este acela al categoriilor de participanţi la trafic frecvent victimizate, constituite din pietoni, biciclişti, motociclişti şi căruţaşi.

Contravenţiile statice, precum opririle şi staţionările neregulamentare, nu sunt generatoare de accidente rutiere şi nu au un impact atât de important asupra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii participantilor la trafic, pericolul public al acestora fiind mult mai redus, însă din pricina impactului pe care-l au asupra fluenţei şi civilizaţiei traficului rutier, sunt mereu în atenţia poliţiştilor.

Gama activităţilor poliţieneşti se execută într-o ordine de priorităţi generate de evoluţia situaţiei operative, mai precis intervenim acolo unde este cea mai mare nevoie.

Astfel, apelurile de urgenţă prin S.N.U.A.U. 112, prin care se semnalează accidente cu victime omeneşti, vor fi gestionate în regim prioritar faţă de orice altă activitate, măsurile de siguranţă publică efectuate în interesul cetăţenilor cu ocazia unor evenimente fiind mult mai benefice comunităţii decât controalele rutiere şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale.

De asemenea, combaterea unor cauze generatoare de accidente şi educarea din punct de vedere rutier a categoriilor vulnerabile de participanţi la trafic, va avea întâietate faţă de alte activităţi, iar punctele/segmentele de şosea cu risc de accidente vor fi avute în atenţie mai mult decât locaţiile în care nu se produc accidente, ori nu sunt semnalate încălcări grave ale Legii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy