Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Politicienii maghiari nu vor nici un steag secuiesc, totul este un circ ieftin

Intrigați de faptul că tot vedem discuții pe tema arborării steagului secuiesc și mai ales că vedem foarte multe procese și cauze pierdute de politicienii maghiari pe această temă, am intrat în profunzimea problemei vrând să înțelegem și noi de ce parcă cineva nu ar vrea să existe acest steag.
Ei bine, la o primă privire a problemei ai trăi cu impresia că autoritățile române se împotrivesc nejustificat în problema steagului secuiesc, dar căutând să vedem pe ce motive tot pierd maghiarii fiecare bătălie pe această temă am descoperit că de fapt ei nu vor să câștige nicio bătălie. E ceva ca atunci când intenționat nu faci școala de șoferi, nu obții permis de conducere și când te oprește poliția în trafic urli ca din gura de șarpe că ești discriminat pe criterii etnice fără să aduci în discuție faptul că tu nu ai permis de conducere.
Cam așa e și cu steagul secuiesc. Am căutat în disperare planuri urbanistice făcute pentru amplasarea unor steaguri secuiești și nu am găsit nimic. Am căutat în disperare demersuri din partea politicienilor maghiari către comisia de heraldică care reglementează tot ce ține de steaguri și steme și nu am găsit nimic. Am căutat orice fel de inițiativă legislativă, propunere de hotărâre de guvern sau orice altă intenție de legiferare națională a steagului secuiesc și nu am găsit nimic. Am mers până acolo încât am întrebat oficial Prefectura Harghita și personal pe domnul prefect să ne spună câte cereri, demersuri sau măcar o amărâtă de cerere de lămuriri pe legalitate au fost depuse pe tema steagului secuiesc și, ce să vezi, din 2012 și până în prezent nu s-a cerut nici măcar un sfat pe legalitate, nimic, nimic.
Păi domnilor politicieni maghiari, dacă sunteți așa de incompetenți încât să nu faceți un minim de demersuri pentru a intra în legalitate și a închide gura oricui pe tema steagului secuiesc atunci dați-vă demisia. Dar, analizând real demersurile voastre și aflând că nu ați cerut nici măcar o îndrumare de la Prefectura Harghita din 2012 încoace, e clar că voi intenționat faceți aceste greșeli ca să tot aveți scandaluri. Parcă nu am putea crede că sunteți chiar în halul acesta de incompetenți încât să nu știți care sunt demersurile legale pe care trebuie să le faceți. Iar treaba asta cu greșitul intenționat ca mai apoi sa zici că ești discriminat pe criterii etnice nu mai ține. Uitați-vă la cei de la Forumul Românilor care la fel au procedat căutând discriminarea cu lumânarea și acum nu-i mai bagă nimeni în seamă. Așa veți ajunge și voi. Deja nu mai ies decât 35% dintre maghiari la vot. Iar absenteismul la vot este un semnal solid pentru politicienii maghiari ca a trecut vremea unității în cuget și simțiri. Maghiarii s-au trezit, au realizat cine pretinde că îi reprezintă, că nu e nici o diferență între ei și politicienii români corupți. Ca și în restul țării, cred că a venit momentul ca noua generație să-și asume o nouă abordare, fără politicienii actuali, reuniți în UDMR, PCM, PPMT, să depășească abordarea etnică a politicii și să dea curs unei noi politici, europene, curate și cinstite, de colaborare, de slujire și promovare exclusivă a interesului public, fie că e vorba de români, maghiari, romi sau alte etnii. Încurajez tinerii maghiari să se implice activ în politică de pe alte poziții decât cele de până acum, lipsite de viziune și înghețate, uneori în mentalități specifice mai degrabă epocii medievale. Trebuie ieșit din capcana în care comunitatea maghiară a fost atrasă de proprii conducători, care sunt singurii vinovați de situația actuală, care nu au fost niciodată interesați de proprii electori, ci doar de bunăstarea lor și a familiilor lor. Abia atunci vom putea vorbi de un nou viitor, de o perspectivă reală pentru județul Harghita, Covasna (aflat în aceeași situație) și chiar Mureș. Este o temă pe care vom mai reveni pentru că ea este de fapt esența tuturor problemelor locale. Adevărul doare, dar el trebuie spus pentru a putea fi auzit!

Iosub Robert
Un comentariu la “Politicienii maghiari nu vor nici un steag secuiesc, totul este un circ ieftin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.