Pompierii harghiteni au intervenit la stingerea a patru incendii în acest weekend

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În perioada 26-28 martie a.c., pompierii militari harghiteni au gestionat 44 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea primului ajutor pentru 43 de persoane aflate în dificultate.

Salvatorii harghiteni au intervenit pentru stingerea a 4 incendii, precum și la 2 misiuni de asistență persoane supraponderale sau imobilizate, în sprijinul echipajelor SMURD.

 Vineri, 26 martie a.c., pompierii militari din cadrul Detașamentului Gheorgheni, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Remetea, au acționat, cu 3 autospeciale de intervenție, pentru stingerea unui incendiu, cauzat de coșul de fum deteriorat, la centrala termică a unei case din comuna Remetea. La sosirea echipajelor de stingere, ardea acoperișul centralei termice, cu învelitoare de plăci de azbociment, pe o suprafață de 30 mp și circa 20 mp din pereții laterali, cu pericol de propagare la casa și anexele învecinate. Datorită intervenției prompte a pompierilor, în aproximativ o oră incendiul a fost stins, în limitele găsite. S-au salvat și protejat, în urma intervenției, bunuri în valoare de 100.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 15.000 lei.

 Duminică dimineața, 28 martie a.c., în jurul orei 02:15, pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Bălan, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Sândominic, au fost solicitați să acționeze pentru localizarea și limitarea propagării flăcărilor, care se manifestau la acoperișul unei case din comuna Sândominic, pe o suprafață de circa 90 mp.

Pompierii mobilizați pentru stingerea flăcărilor au intervenit cu 3 autospeciale de stingere, timp de aproape 2 ore. Din fericire, în urma incendiului, nu s-au înregistrat victime. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile. S-au salvat și protejat, în urma intervenției, bunuri în valoare de 400.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 30.000 lei.

În cursul zilei de sâmbătă, 27 martie a.c, s-au înregistrat două incendii de vegetație uscată, dintre care unul s-a propagat la o anexă gospodărească. În comuna Leliceni, pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, în urma căruia a ars o suprafață de aproximativ 60 de ari de vegetație uscată. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un foc deschis în spații deschise.

Tot sâmbătă, pompierii militari din cadrul Detașamentului Gheorgheni, în cooperare cu pompierii civili din cadrul SVSU Remetea, au acționat pentru stingerea unui incendiu, propagat de la arderea vegetației uscate, la un adăpost de animale, în localitatea Remetea, zona Kicsi Bukk. Ajunse la locul evenimentului, echipajele de stingere au constatat faptul că ardea adăpostul de animale, pe o suprafață de circa 30 mp, precum și peretele casei, pe circa 2 mp. Pompierii au localizat și lichidat rapid flăcările, astfel încât acestea nu s-au propagat și la întreaga locuință. S-au salvat și protejat, în urma intervenției, bunuri în valoare de 30.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la 10.000 lei.

Arderea vegetaţiei uscate, fără a asigura supravegherea, în lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, reprezintă principalele elemente care conduc la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora.

Odată cu trecerea iernii, ținând cont că acţiunile de igienizare a terenurilor agricole ori de efectuare a curăţeniei de primăvară se execută în majoritatea cazurilor utilizând focul deschis, în scopul evitării producerii de pagube materiale sau umane, facem un apel către cetăţeni de a efectua toate lucrările cu luarea tuturor măsurilor de apărare împotriva incendiilor, anterior desfăşurării acestor activităţi.

Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se desfăşoară doar după obţinerea permisului de lucru cu foc deschis. Acest permis se eliberează, potrivit Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 605/579/2008, prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau altă persoană desemnată în acest sens.

În conformitate cu Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor persoanele fizice şi juridice au obligaţia să nu primejduiască, prin deciziile şi faptele lor, viaţa, bunurile şi mediul. Conform prevederilor Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 amenajarea de locuri pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000-2.500 lei.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare și a evitării riscului ca incendiul să se extindă și să provoace pagube, facem apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă.
  • Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.
  • Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.
  • Arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.
  • Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.              
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy