Pompierii harghiteni, la datorie în minivacanța de Rusalii

0

Articol disponibil în: Română

În perioada 10-13.06.2022, peste 100 de pompieri militari harghiteni sunt pregătiți să intervină, zilnic, pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Pentru a evita evenimentele deosebite, un accent important este pus pe prevenirea situațiilor care pot pune în pericol viața sau bunurile turiștilor. Astfel, specialiștii Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Harghita vor efectua controale de prevenire la unități de turism și de agrement, cu prioritate la cele la care se înregistrează un număr mare de turiști. De asemenea, se vor avea în vedere și construcțiile sau amenajările destinate pentru organizări de concerte, festivaluri sau spectacole, târguri tematice, campinguri, tabere școlare sau alte spații cu caracter sezonier.

În plan operațional, pompierii pot interveni cu mijloacele tehnice din dotare: echipaje de stingere, mașini de descarcerare, precum și echipaje SMURD care încadrează autospeciala pentru transport victime multiple și ambulanțe de prim ajutor.

Având în vedere atenționările emise de meteorologi, prin care sunt prognozate precipitații abundente și instabilitate atmosferică, pompierii militari harghiteni sunt pregătiți să acționeze în sprijinul populației și administrației publice locale cu motopompe sau cu alte echipamente specifice acestor situații, în cazul în care vor fi înregistrate fenomene generate de vremea rea.

Întrucât în acest weekend, cei mai mulți dintre oameni aleg să își petreacă timpul în aer liber, la un grătar, cu familia ori prietenii,  ISU Harghita reamintește câteva reguli simple pentru evitarea situațiilor care le pot pune viața în pericol.

O primă măsură foarte importantă: Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă.

Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodărie se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi. Astfel, în locul în care se face grătarul trebuie să fie amplasat un stingător de incendiu sau o găleată cu apă. Totodată, înainte de plecare, focul trebuie stins. De asemenea, copiii trebuie supravegheați în permanență pentru a preveni jocul acestora cu focul.

O altă măsură de care trebuie să țineți cont în următoare perioadă este referitoare la scăldat. Nu vă puneți viața în pericol, înotați doar în locuri special amenajate! În multe situații, curentul puternic, adâncimea apei și teribilismul stau la baza unui scenariu tragic. Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri sau în lacuri. Chiar și persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației de mobil DSU.

Țineți cont de sfaturile pompierilor și respectați atât măsurile de prevenire a incendiilor, cât și avertizările privind interzicerea scăldatului în locuri neamenajate!

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy