POT – un proiect care a demonstrat că se poate, la final

0

Articol disponibil în: Română

Inspectoratul Școlar Județean Harghita a implementat în perioada 1 septembrie 2020-31 august 2022 proiectul POT – ,,Practica, oportunitate pentru tineri în căutarea unui loc de muncă’’. Scopul proiectului a fost creșterea ratei de participare a elevilor din învățământul secundar și terțiar non-universitar la programe de învățare la locul de muncă prin 3 tipuri majore de intervenții: servicii de consiliere și orientare profesională, stagii de practică clasice și metoda inovativă de practică ,,firma de exercițiu’’.

Grupul țintă a fost format din 181 elevi din învățământul secundar, selectați de la 6 unități de învățământ profesional din județul Harghita și anume: Colegiul Național „Mihai Eminescu Toplița”, Liceul Tehnologic „Fogarasy Mihály” Gheorgheni, Liceul Tehnologic „Kós Károly” Odorheiu Secuiesc, Liceul Tehnologic „Székely Károly” Miercurea Ciuc, Liceul Tehnologic „Tivai Nagy Imre” Sânmartin și Liceul Tehnologic „Joannes Kajoni” Miercurea Ciuc.

„După 2 ani de implementare, putem spune cu mândrie că am reușit să atingem toate rezultatele și indicatorii pe care ni i-am asumat.
181 elevi au fost sprijiniți prin servicii de consiliere și orientare profesională. Dintre aceștia, 166 au fost certificați, 40 și-au găsit un loc de muncă și peste 30 continuă să studieze.
S-au încheiat parteneriate noi între școli și agenți economici, care au permis desfășurarea unor stagii de practică foarte utile și interesante pentru elevi.
S-au organizat 6 concursuri de practică finalizate cu acordarea a 30 de premii substanțiale: 6 premii I în valoare de 700 RON, 6 premii II de 500 RON, 6 premii III de 250 RON și 12 mențiuni a câte 100 RON fiecare.
30 elevi de la Liceul Tehnologic Joannes Kajoni au fost sprijiniți să înființeze 2 firme de exercițiu și să participe la derularea de activități curente care simulează activități din firmele reale. La final s-a organizat un târg de firme de exercițiu la care au participat cele 2 firme din proiect și alte 4 firme invitate. Elevii din grupul țintă au primit timp de 16 luni subvenții lunare de 70 RON.”,  a precizat inspectorul școlar general adjunct Cristinel Glodeanu, manager de proiect.

O amplă campanie de informare cu privire la importanța consilierii și orientării profesionale și a beneficiilor practicii a fost derulată în 16 comunități din județ și s-a bucurat de participarea a 800 persoane. Sloganul campaniei, „Și tu POȚI’” a mobilizat atât echipa de proiect, cât și elevii și participanții la evenimentele de caravană, într-un efort exemplar de a reuși împreună.

Proiectul POT a fost finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy