Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Precizări IPJ Harghita: Șeful Poliției Municipiului Toplița încearcă să reducă riscul de infectare cu SARS-CoV-2 prin dimensionarea efectivelor de polițiști

 

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip a făcut pentru Ziar Harghita o serie de precizări în urma postării publice a reprezentanților Sindicatului Europol vizavi de decizia luată de șeful Poliției Municipiului Toplița. 

Încă de la început a fost precizat faptul că serviciul polițienesc trebuie să se desfășoare, după cum se și întâmplă, 24 de ore din 24.

”Sigur că vorbim despre particularități distincte în anumite zone, De exemplu, la Poliția Municipiului Toplița, a fost luată decizia aceasta de a diferenția cumva programul de lucru în situația excepțională pe care o parcurgem acum. Adică, e o situație specială, luăm măsuri ceva mai speciale. Încercăm să vedem dacă nu cumva avem rezultate mai bune în acest fel. Sigur că ne preocupă pe de o parte siguranța colegilor noștri, iar pe de altă parte randamentul și eficiența pe care o dau ei legat de comunitate, de siguranța cetățeanului.

Pentru că noi trebuie să avem în vedere și situația operativă, vedeți bine în sezonul de iarnă, nu putem lăsa descoperite zonele în ceea ce privește supravegherea traficului rutier, fluidizarea traficului, dirijarea circulației atunci când se impune, chiar anumite interdicții pe anumite segmente de drum ș.a.m.d. Vine perioada sărbătorilor, despre care știm foarte bine că este oarecum tentantă din punctul de vedere al brăduților în ceea ce privește procurarea cât și mirajul unei surse de câștig prin comercializarea ilicită a brăduților.

Pe scurt, noi trebuie să avem toate aceste linii de muncă, direcții de acțiune și în afară de acestea, după cum știm, trebuie să avem în vedere și limitarea pe cât posibil a răspândirii noului coronavirus. Și atunci, s-a luat această decizie să vedem dacă dă rezultate, în condițiile în care la Toplița vorbim de un indice de infectare de aproape 5 la mie, ceea ce este destul de mult. Noi trebuie să ne aplecăm cu atenție asupra situației de acolo, să încercăm să intervenim potrivit atribuțiilor pe care le avem pentru a stopa, diminua, limita riscurile infectării.”

Organizarea în echipe de zi și de noapte a fost gândită de așa manieră încât, în cazul în care unul dintre polițiști se infectează cu SARS-CoV-2 să fie evitată contaminarea tuturor colegilor. Datorită diferențierii programului de lucru polițiștii se vor întâlni mult mai rar, reușind astfel să reducă semnificativ riscul de a se infecta. Șeful poliției de la Toplița încearcă dimensionarea efectivelor și numărul de polițiști în funcție de situația operativă, de indicele de infectare.

”Să nu vă imaginați că dacă la ora 18:00 iese din tură un polițist, în locul lui nu rămâne nimeni. Toate zonele vor fi acoperite cu patrule de siguranță publică, cu echipaje de poliție rutieră. Evident că în afară de acestea, așa cum este și normal trebuie să fie pregătite să intervină și alte echipe. De pildă, dacă se comite o faptă de natură penală, știm foarte bine că e nevoie de echipe cercetare la fața locului.

Noi le mulțumim celor care se îngrijesc de polițiști, de timpul lor liber, de eforturile pe care le fac și îi asigurăm că și noi ne îngrijim de noi înșine ca polițiști și de membrii comunităților din care și noi facem parte. Clar este că trebuie să ne preocupăm și de propria persoană, dar avem și niște atribuții foarte clare, stabilite prin fișa postului, prin jurământul pe care l-am depus ca polițiști să ne preocupe și soarta comunității. Categoric! Și atunci trebuie să ne asumăm aceste responsabilități și să le îndeplinim și cu onoare și cu respectarea tuturor prevederilor în vigoare.”

Gheorghe Filip spune că soluția gândită de cei din Poliția Toplița este pentru o perioadă determinată pentru a se vedea dacă funcționează și dacă se poate îmbunătăți.

”Nu e nimeni hotărât să bată în cuie un anumit program. Să nu credeți că până acum polițiștii nu au lucrat în ture. Sunt polițiști care lucrează în ture, sunt polițiști care lucrează în schimburi, sunt tot felul de programe pe care încercăm să le aliniem în situații operative și nevoi pe care pe de-o parte instituția noastră le are, iar pe de altă parte comunitatea. Nu suntem la magazin, am închis, am pus lacătul și am plecat acasă. Nici vorbă. Serviciul polițienesc trebuie să fie permanent, să se desfășoare 24 de ore din 24, 7 zile din 7. ”                   ”

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.