Prefectul de Harghita i-a atenţionat pe primari să pună la dispoziţie informaţii şi în limba română pe paginile de Internet

0

Articol disponibil în: Română

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, i-a atenţionat marţi pe toţi primarii din judeţ să pună la dispoziţie informaţii în limba română pe paginile de Internet ale instituţiilor pe care le conduc, aşa cum prevede legea, în caz contrar fiind pasibili de sancţiuni. 
Într-o circulară trimisă tuturor primarilor din judeţ, prefectul atrage atenţia asupra „obligativităţii asigurării transparenţei activităţii autorităţilor locale şi publicării tuturor informaţiilor de interes public în limba română, nu doar în limba maghiară, astfel încât să oglindească caracterul oficial şi public, dar să fie şi în concordanţă cu sistemul electronic naţional al României, Constituţia ţării şi celelalte legi care guvernează această obligativitate”. 

Prefectul Adrian Jean Andrei a explicat că primăriile au obligaţia legală să furnizeze datele publice despre bugetul anual al consiliului local, despre cel pentru investiţii, planurile de investiţii anuale, hotărârile de consiliu local şi proiectele de hotărâri, precum şi declaraţiile de avere ale demnitarilor şi funcţionarilor publici. „Am atenţionat primarii în privinţa respectării articolului 13 din Constituţia României, prin care se stabileşte foarte clar că limba oficială este limba română, dar şi a articolului 19 din legea 215/2001, potrivit căruia în unităţile administrativ teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20 la sută, se asigură accesul la informaţii şi în limba maternă”, a declarat prefectul Harghitei. 

Acesta a mai spus că a primit, în ultima vreme, tot mai multe semnale că cetăţenii români nu pot accesa informaţii de pe site-urile unor primării din Harghita, care sunt redactate doar în maghiară şi a punctat că va monitoriza intrarea în legalitate, în caz contrar urmând să fie aplicate sancţiuni. „Primesc tot mai multe semnale că cetăţenii români nu pot accesa informaţii de interes public pentru să site-urile unor primării publică informaţii numai în limba maghiară, fără a avea varianta în limba română. Voi monitoriza intrarea în legalitate, iar dacă situaţia o va impune, voi aplica şi sancţiunile prevăzute de lege”, a conchis Adrian Jean Andrei.
AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy