Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Prefectul judeţului Bacău obligat să pună la dispoziţie toate documentele legate de Cimitirul militar din Valea Uzului

Foto: Ziar Harghita

 

În urma unei hotărâri judecătoreşti definitive pronunţată marţi, Curtea de Apel Târgu Mureş a dispus ca prefectul judeţului Bacău să pună la dispoziţie toate documentele din instituţia sa privind cimitirul militar din Valea Uzului.

Rezumatul sentinţei a fost publicat pe portalul instanţelor din România. Procesul a fost iniţiat de Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, în calitate de persoană fizică, după ce prefectul judeţului Bacău i-a respins solicitarea de acces la informaţiile de interes public legate de cimitir.

Politicianul UDMR a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că documentele solicitate pot dovedi că localitatea Dărmăneşti a intabulat cimitirul în baza unor documente false.

Csaba Borboly a mai declarat că a solicitat iniţial informaţii de la primăria din Dărmăneşti şi i-au fost furnizate documente pentru a demonstra că cimitirul a fost preluat, în 2001, de localitatea din judeţul Bacău, documente care însă nu aveau ştampilă sau semnătură. Întrucât deciziile municipalităţilor sunt valabile numai dacă au fost depuse şi la instituţia prefectului, a adăugat politicianul, acesta a considerat că prefectul ar putea dovedi autenticitatea documentelor din Dărmăneşti. Din acest motiv, i-a solicitat şi prefectului o copie a acestor documente.

“Dacă prefectul declară că nu deţine aceste documente, falsul este evident şi întregul caz al cimitirului se transformă în caz penal. Dacă eliberează documentele şi se adevereşte că totul este legal, atunci beneficiul ar fi doar obţinerea de informaţii în urma solicitării de date”, a declarat politicianul.

Csaba Borboly a adăugat că există 12 procese pe rol legate de cimitirul militar din Valea Uzului. Fiecare dintre aceste procese pleacă pe faptul că atât oraşul Dărmăneşti cât şi Sânmartin, din judeţul Harghita, consideră că zona cimitirului se află în administrarea sa.

Potrivit lui Csaba Borboly, partea harghiteană stă bine în procesele legate de Valea Uzului. Cele iniţiate de Primăria Dărmăneşti au fost suspendate de instanţă, la cererea celor din judeţul Harghita. În procesele iniţiate de cei din Haghita, până în prezent, au fost luate numai decizii favorabile reclamanţilor.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.