Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, la sesiunea aniversară „Nicolae Bălcescu, 200 de ani de la naştere”: Astăzi o societate românească grăbită şi preocupată de interese trecătoare

0

Articol disponibil în: Română

Preşedintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, a deplâns marţi dezinteresul în raport cu trecutul şi cu marile personalităţi ale acestuia manifestat de o societate românească grăbită şi preocupată de interese trecătoare, potrivit Agerpres.

„Ne putem plânge de un anumit dezinteres, astăzi, deopotrivă în raport cu trecutul şi cu marile personalităţi ale trecutului. Cine să se mai gândească astăzi, la 200 de ani de la naşterea lui, la Nicolae Bălcescu? O face Academia Română. Dar într-o societate românească grăbită, preocupată de interese trecătoare şi dornică să evite tot mai mult apelul la memoria colectivă şi Bălcescu şi Avram Iancu şi Kogălniceanu şi fraţii Golescu şi Ion Ghica şi Bariţiu şi Bărnuţiu rămân îngropaţi în colbul filelor din trecut. Cu toate acestea, la 200 de ani de la naşterea lui Bălcescu, Academia Română e datoare să marcheze marea lui personalitate şi să ne-o readucă în memorie”, a afirmat Ioan-Aurel Pop, la o sesiune aniversară dedicată lui Nicolae Bălcescu, organizată de Academie. (…).

„Luaţi astăzi orice pagină din Bălcescu şi rămâneţi cu impresia că a fost scrisă ieri, nu acum 150, 170 de ani. În fapt, deşi aparţine epocii sale, el iese din rând şi se bucură printre cei puţini rămaşi până în zilele noastre de nemurirea istorică. (…) Bălcescu este al nostru, mai mult decât alţi cărturari ai veacului său”, a spus istoricul.

În opinia acestuia, Nicolae Bălcescu rămâne „un om modern şi un european, cetăţean al lumii în vremea sa”, care „a crezut în România” până la „sfârşitul trist şi implacabil”.

Academia Română a organizat marţi sesiunea aniversară „Nicolae Bălcescu, 200 de ani de la naştere”. La evenimentul desfăşurat în Aula Academiei Române au mai susţinut comunicări academicienii Eugen Simion, preşedintele Secţiei de filologie şi literatură – „Iubirile şi prieteşugurile lui Nicolae Bălcescu” şi Victor Spinei, preşedintele Secţiei de ştiinţe istorice şi arheologie – „Nicolae Bălcescu – editor de izvoare istorice”. 

Articol integral pe Agerpres.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy