Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Preşedintele PCM, János Mezei, candidează la preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita

Foto: Nethuszár

 

János Mezei, preşedintele PCM, va candida la alegerile locale, din data de 27 septembrie, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, din partea Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), alianţă compusă din Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM), au anunţat, joi, copreşedinţii AMT.

István Csomortányi, preşedintele PPMT, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă ţinută alături de János Mezei, la statuia regelui Ungariei, Sfântul Ştefan, din staţiunea Lacul Roşu, că înregistrarea oficială a alianţei de partid poate fi considerată finalizată, deoarece termenul de contestare a înregistrării alianţei de partid la Tribunalul din Bucureşti a expirat, iar potrivit informaţiilor sale, nu a fost depusă nicio contestaţie.

Copreşedinţii AMT au subliniat că au ales să facă anunţul în vecinătatea Cheilor Bicazului, la graniţa Ţinutului Secuiesc,
pentru că este importantă pentru ei păstrarea moştenirii Sfântului Ştefan.

“Comunitatea maghiară din Transilvania se află sub asediu, din nou, şi din nou sunt ciupite teritorii din Ţinutul Secuiesc. În decurs de un an, Cheile Bicazului este a doua zonă pe care o pierde Ţinutul Secuiesc şi judeţul Harghita”, a declarat István Csomortányi, făcând referire la disputele teritoriale aflate în instanţă dintre judeţul Harghita şi judeţele învecinate din Moldova. Acesta a adăugat că sarcina AMT este de a crea unitatea maghiară necesară, care va permite apărarea Ţinutului Secuiesc.

János Mezei, care anterior a fost primarul oraşului Gheorgheni, a subliniat că doreşte să se folosească de experienţa sa dobândită în administraţie, să aplice pentru fonduri UE şi să se adreseze comunităţii antreprenoriale pentru a servi judeţul Harghita şi Ţinutul Secuiesc ca un gospodar din funcţia de preşedinte al Consiliului judeţean.

În urma conferinţei de presă, preşedintele PCM a declarat telefonic, pentru agenţia ungară de presă MTI, că AMT creează o alternativă democratică la “sistemul monopartid” întruchipat de UDMR în politica maghiară din Transilvania, pune interesul comunităţii în prim-plan şi va lansa candidaţi în multe localităţi din Transilvania.

Politicianul a subliniat că, la alegerile locale, alianţa PCM şi PPMT va acoperi întreaga Transilvanie, candidaţii celor două partide nu vor candida nicăieri unul împotriva celuilalt. János Mezei a subliniat că la alegerea candidaţilor se va lua în calcul pragul electoral şi, în funcţie de acest aspect, vor decide dacă îşi lansează candidaţii în culorile unuia dintre cele două partide sau în culorile alianţei de partid. Pot intra în consiliile locale şi judeţene candidaţii acelor partide a căror listă obţine cel puţin 5% din voturile eligibile, în timp ce AMT, înregistrată ca o alianţă de partid, trebuie să atingă pragul de 8%, scrie MTI.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.