Primăria Borsec, demonstrație de respect interetnic

0

Articol disponibil în: Română

consiliul-local-borsec

Vineri a avut loc în localitatea Borsec, județul Harghita, ședința ordinară de Consiliu Local.
După cum este și normal la o populație maghiară majoritară, primarul Mik Jozsef este de la UDMR și Consiliul Local tot al UDMR-ului, având 2 consilieri de naționalitate româna și 10 de naționalitate maghiară.
Cu toate acestea în primăria Borsec, spre deosebire de Consiliul Județean Harghita sau alte primării din județ, cum ar fi Georgheni, Miercurea Ciuc, etc. ședințele de Consiliul Local se țin în limba română, să înțeleagă toată lumea ce se vorbește. Poate or fi și situații când se discută în maghiară, dacă presa sau alte persoane interesate nu sunt prezente, dar când sunt români de față ședințele se țin categoric în limba română.Mik-Jozsef
Este de la sine înțeles că în decursul timpului au fost tot felul de conflicte între românii și maghiarii din Borsec, dar iată că un primar UDMR care se luptă pentru maghiarii săi a înțeles că dacă respecți pe ceilalți vei fi respectat.
Spre deosebire de alți politicieni maghiari incompetenți din Harghita, care fac tot felul de bâlciuri ieftine folosindu-se de simbolurile maghiare ca să câștige votul conaționalilor, domnul Mik Jozsef nu s-a apucat să pună tot felul de drapele și steme prin primărie sau să dea vina pe români pentru ce nu se face în oraș. Domnul primar Mik Jozsef a ales să pună mâna și să muncească serios pentru a câștiga votul celor din Borsec cu fapte, nu cu vorbe: proiecte realizate, bani și investiții atrase, străzi bune, blocuri izolate termic, facilități turistice și altele. Nu știm cum merg jocurile politice în Harghita, dar bine ar fi ca domnul Mik Jozsef să nu mai fie primarul Borsecului din 2016. Un om ca el ar fi foarte bun ca președinte al Consiliului Județean Harghita.
Eliminarea unei bariere lingvistice forțate din administrația publică locală din Borsec a făcut ca această localitate să se deschidă ușor ușor și mulți români cu posibilități financiare să cumpere proprietăți în zonă și mulți afaceriști români să fie interesați de oportunitățile din Borsec. Aceasta este calea corectă care trebuie urmată, iar dacă maghiarii cu drept de vot vor observa diferențele, vor vota oameni ca Mik Jozsef, nu penali ca primarii de la Gheorgheni sau de la Miercurea Ciuc, care nu numai că au izolat lingvistic comunitățile pe care le conduceau dar s-a văzut și ce infracțiuni se ascundeau în spatele falselor lor demersuri în favoarea maghiarilor.
Pentru că legea permite domnului primar Mik Jozsef să țină ședințele de Consiliu Local în limba maghiară, dar la Borsec aceste ședințe se țin în limba română nelimitând accesul la informații celor care nu știu magiara, acest primar merită tot respectul și trebuie dat de exemplu.

Iosub Robert

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy