Primăria Miercurea Ciuc ia bani de la oamenii gospodari și cinstiți ca să acopere pagubele făcute de cei incompetenți și rău-platnici

0

Articol disponibil în: Română

La Miercurea Ciuc incompetența este ținută în brațe de primărie. În acest sens s-au alocat 8 miliarde de lei vechi pentru a se acoperi pierderile sistemului centralizat de alimentare cu energie termică.
La întrebarea ”Cine se face vinovat de aceste pierderi?” conducerea primăriei a evitat să dea un răspuns concret, semn că incompetenții care produc pagube orașului Miercurea Ciuc sunt ținuți în brațe de politicienii care se joacă de-a conducerea primăriei.
Trecând foarte repede peste faptul că cu acești bani cu care se acoperă incompetența ar fi putut fi cumpărate 800 de centrale termice de apartament normale sau 600 cu condensare, haideți să analizăm incompetența celor care manageriază acest sistem și complicitatea lor cu primăria Miercurea Ciuc.
Deși sistemul centralizat de alimentare cu energie termică este clar că este un dezastru, din punct de vedere economic, deși acest gen de sisteme au fost închise de mult în foarte multe județe ale României, în Miercurea Ciuc nu s-a mișcat nimic măcar pentru a reduce aceste pierderi.
Am cautat pe sistemele de licitație și nu am găsit absolut nicio preocupare dinspre Miercurea Ciuc în sensul achiziționării unei cote de gaz la prețuri mai bune, cum dealtfel am căutat și nu am găsit absolut nici un proiect european depus, în curs de analiză sau în alt stadiu prin care să se încerce măcar trecerea la un sistem de producere mai economic a agentului termic.
Mai pe scurt, nimeni nu a fost interesat real de progres și nici măcar de încasarea restanțelor. Așa că s-a ajuns la situația în care cei care s-au gospodărit singuri din proprii bani și au centrale termice și sunt buni plătitori de taxe și impozite să plătească acum pentru cei care nu achită niciodată căldura și desigur pentru incompetenții care manageriază sistemul.
Conducerea primăriei a spus că este normal așa ceva și că ar fi vorba de un fel de solidaritate socială. Noi le spunem că e vorba doar de o solidaritate a incompetenților și a celor care își bat joc de banul public. Nu este normal ca din banii oamenilor cinstiți care plătesc taxe și impozite să se acopere pierderile produse de incompetența altora.
În momentul în care și în județul Harghita instituțiile statului vor funcționa vă garantăm că nimeni nu va mai avea curajul să spună că nu există vinovați atunci când e vorba de o pierdere de 800.000 lei.
Și la această hotărâre de consiliu local suntem foarte curioși cum se va pronunța prefectura pe legalitate deoarece vorbim de un aport de capital făcut clar și declarat cu intenția de a acoperi o pierdere, dar fără să se încerce în prealabil pe cale civilă sau penală recuperarea pierderii de la cei care au gestionat prost sistemul deși erau plătiți din bani publici pentru a-l gestiona corect. Am mai văzut astfel de decontări ale incompetenței dar ele erau făcute doar după ce o instanță de judecată punea sechestru pe bunurile celor care au condus defectuos, din culpă sau nu, entitatea economică care a produs pierderea. De abia în momentul în care suma depășea ce se putea recupera de la cei care au manageriat sistemul, venea primăria și suplimenta pierderile și datoriile către terți și asta doar în cazurile în care respectiva entitate nu putea fi băgată în reorganizare sau faliment.

Iosub Robert

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy