Primarul Dorin Florea a fost amendat de CNCD, iar Consiliul Minorităților Naționale îi cere demisia

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Dorin Florea/Facebook

La inițiativa UDMR și a Partidei Romilor Pro-Europa membrii Consiliului Minorităților Naționale (CMN)  au adoptat o declarație comună, prin care condamnă afirmațiile rasiste ale lui Dorin Florea. Declarația comună constată că afirmațiile primarului sunt discriminatorii, instigă la ură, respectiv contravine mai multor prevederi ale Constituției.

Suntem ferm convinși că nimeni nu poate controla viața intimă și familială. Aceste afirmații ne amintesc de România ceaușistă, în care statul controla dreptul de a naște copii. Cine afirmă așa ceva, nu are ce căuta într-o funcție publică! Am căzut de acord că Dorin Florea trebuie să-și ceară scuze în mod public de la comunitatea romă, și totodată, să demisioneze din funcția pe care o ocupă.

Declarația comună a Consiliului Minorităților Naționale se poate citi integral AICI.

Solicitarea Consiliului Minorităților Naționale vine după ce primarul din Târgu Mureș, a postat pe pagina sa de socializare opinia sa privind aducerea pe lume a unui copil, în contextul dublării alocațiilor pentru copii.

ADUCEREA PE LUME A UNUI COPIL AR TREBUI SA FIE O MARE RESPONSABILITATE INTR-UN STAT CIVILIZAT

Lipsa dezbaterilor publice și a discuțiilor organizate într-un mediu adecvat nasc de cele mai multe ori legi, hotărâri de Guvern și alte acte normative foarte greu de aplicat, cu urmări de cele mai multe ori ciudate.
Așa se întâmplă și în cazul legislației privind acordarea indemnizației de creștere a copilului care, după părerea mea, ar trebui abordată altfel. Nimeni nu se poate opune dorinței de a avea un copil, însă populația trebuie conștientizată că responsabilitatea creșterii și formării unui copil este uriașă. De mai bine de șase ani, am atras atenția asupra acestor aspecte, dar se pare că pe nimeni nu interesează.
Reiau acest subiect și propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să țină cont de următoarele lucruri:
– dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile;
– situație financiară acceptabilă;
– un nivel de educație minim stabilit prin lege;
– vârsta minimă la care un adult să devină părinte, etc.
În cazuri exceptionale, în care totuși un cuplu care nu îndeplinește condițiile prezentate mai sus va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul și să-i ofere condițiile corespunzătoare pentru dezvoltare ( igienă, educație, hrană). În acest caz, indemnizația nu ar mai fi acordată părinților. Aceștia vor avea însă posobilitatea de a-și recupera copilul, după ce vor îndeplini condițiile prevăzute mai sus.
Cred că nu este cazul să ne gândim să creștem demografia țării cu orice preț. În România există multe familii defavorizate (nu mă refer la persoane cu dizabilități), ci la cei apți de lucru care nu vor să muncească, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: să aibă o sursă de venit. Aceste medii generează infracționalitate crescută, abandon, lipsă de educație etc.
Sunt absolut convins că după o dezbatere serioasă privind această temă și conștientizarea celor ce primesc alocația ca sursă de venit, s-ar relansa și programul de contracepție.
Cu toate eforturile Primăriei Târgu Mureș pentru a integra din punct de vedere social aceste persoane, din păcate nu s-a reușit decât în mică măsură. Iar asta din mai multe cauze, dar cele mai importante sunt cele arătate mai sus.

În urma declarației publice, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat, miercuri, pe primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, cu suma de 10.000 de lei, și a constatat că afirmațiile lansate de acesta în spațiul public sunt „extrem de rasiste”. Decizia CNCD a fost luată cu unanimitate de voturi, potrivit Digi24.

Primarul Dorin Florea a reacționat în urma deciziei CNCD și a spus că va contesta măsura:

Referitor la sancțiunea care mi-a fost aplicată astăzi (n.r. 22 ianuarie) din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, nu pot spune decât că m-am înșelat când mi-am imaginat că va exista un dram de corectitudine în analiza demersului pe care l-am făcut. Graba cu care am primit această amendă definește, încă o dată, că nu se dorește rezolvarea problemei, ci pur și simplu modalitatea de a ți se pune pumnul în gură în momentul în care spui un adevăr.
De multe ori, în România, a spune un adevăr constituie un delict. Voi contesta această măsură, deoarece nu cred în justețea ei, la fel cum nu crede în ea nici numărul impresionant al cetățenilor care m-au susținut.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy