Problema urșilor din regiune, dezbătută din nou la Bruxelles

0

Articol disponibil în: Română

Borboly Csaba a atras atenția asupra importanței prevenției în ceea ce privește vătămările de persoane și daunele materiale provocate de urși

În data de 28 septembrie la ședința Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) din cadrul Comitetului Regiunilor (CoR) de la Bruxelles, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a readus în discuție problema urșilor din regiune. Acesta a ținut să precizeze că în ceea ce privește populația de urși din România, aceasta depășește cu mult media europeană. Astfel a făcut cunoscute câteva date, din care reiese că numărul exemplarelor de urși bruni la nivel european este de 17.000, din care exemplarele de urs brun carpatin se compune din 7.000 de exemplare. Având în vedere aceste procente, în România se găsesc cei mai mulți urși, dat fiind că 35-40% din populația de urs brun, la nivel european se găsește aici, iar cea din specia ursului brun carpatin, este prezentă la noi în țară în proporție de 80%. Prezența permanentă a urșilor în localități sau în apropierea acestora reprezintă un pericol pe teritoriul locuit de oameni.

„Frecvența vătămărilor corporale a ajuns la cote alarmante. Urșii în drumul lor făcut pentru procurarea hranei se întâlnesc adesea cu oamenii, numeroase întâlniri soldându-se cu vătămări corporale grave. Iar numărul acestor vătămări crește de la an la an”, a spus Borboly Csaba. În acest sens în ceea ce privește Contribuția la procesul REFIT: Directiva privind păsările și Directiva privind habitatele, președintele consiliului județean propune o completare a articolului 16. Proiectul de raport a fost întocmit de Roby BIWER (LU-PSE), membru al Consiliului local din Bettembourg, Luxemburg (documentul poate fi accesat la următorul link http://cor.europa.eu/hu/activities/opinions/pages/opinion-factsheet.aspx?OpinionNumber=CDR%202624/2015). Completările aduse de Borboly Csaba acestui articol au fost „conflictelor, daunelor, inclusiv vătămărilor corporale”. Astfel, art. 16 a fost completat după cum urmează: „este convins că eventualele conflicte între utilizatorii de terenuri și populaţie referitoare la anumite specii aflate în discuție în prezent, pot fi soluționate prin menționarea unor dispoziții clare în planurile de gestionare, care, pe de o parte, stabilesc o serie de intervenții și, pe de altă parte, sunt sprijinite atât din punct de vedere financiar cât și în ceea ce privește personalul, pentru a evita potențiale conflicte și pentru despăgubiri în cazul conflictelor și daunelor, inclusiv vătămărilor corporale”. Aceste propuneri au fost luate în considerare, însă nu au fost incluse în raport în felul dorit, motiv pentru care la următoarea ședință plenară, președintele consiliului județean va relua aceste propuneri.

Borboly Csaba a ținut să îi mulțumească lui Roby Biwer, pentru că în cadrul raportului a atras atenția asupra problemelor locale, respectiv pentru că se ocupă la nivel local și regional cu răspândirea urșilor și a afirmat că în timp ce rezolvarea acestei probleme se dorește a fi îndepărtată între București și Bruxelles, județele Harghita, Covasna, Mureș și Brașov se confruntă cu mari probleme din aceasta cauză.

„Ne mândrim cu urșii noștri, reprezintă o valoare, însă trebuie avută în vedere și protejarea vieții umane”, a afirmat Borboly Csaba.

La dezbateri a participat Margrete Auken, membră a Parlamentului Europei, Camille Gira din partea președinției UE, respectiv Stefan Leiner din partea Comisiei Europene. Fotografii puteți vedea accesând https://www.flickr.com/photos/cor-photos.

Mai multe despre activitatea lui Borboly Csaba puteți afla la următorul link http://www.borbolycsaba.ro/ro/activitati/comitetul-regiunilor/.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy