Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Programul de educație financiară, lansat oficial. Elevii din Miercurea Ciuc, așteptați să se alăture inițiativei

 

La finalul anului școlar 2021–2022, elevii unei clasei din Școala Gimnazială „Nagy Imre” au avut ocazia să încerce ceva neobișnuit și interesant. Elevii, prin Fundația OTP Bank România,  au putut participa la un program de educație financiară unic în România. Feedback-ul a fost încurajator, iar în acest an școlar se speră ca toți elevii de clasa a V-a și a IX-a din oraș să se alăture inițiativei.

În timp ce educația financiară pentru elevi este deja răspândită în țările dezvoltate, în România aceasta este încă la început. Din acest an, datorită inițiativei Primăriei Miercurea Ciuc, Fundația OTP Bank România a lansat un program de educație financiară gratuit.
Pentru ca programul să producă rezultatele așteptate pe termen lung, toți elevii din clasele a cincea și a noua trebuie să participe la cinci cursuri de calificare. Prin acestea vom oferi elevilor cunoștințe practice, utilizabile și instrumente din viața reală care îi vor ajuta să devină competenți din punct de vedere financiar.„,  a declarat primarul Korodi Attila.

În cadrul sesiunilor amintite, copiii vor învăța despre termenii și semnificațiile banilor, despre cum funcționează bugetele, despre cele mai eficiente modalități de a economisi și despre cum să aleagă produsul financiar potrivit pentru ei. Prin acest program ei vor fi mai pregătiți pentru piața muncii și vor fi capabili să recunoască situațiile în care ar putea fi induși în eroare în ceea ce privește finanțele lor. Elevii din clasa a V-a vor învăța, printre altele, despre istoria, funcțiile și circuitul banilor, monedele, ratele de schimb, distincția dintre nevoi și dorințe. Elevii de clasa a IX-a învață, printre altele, despre metodele moderne de plată (NFC, online banking, PayPal etc.), despre sigure, despre bugetul familiei, despre taxe și impozite, despre bănci și diferite conturi bancare.

Ábrahám Iza, coordonatorul programului, a declarat că scopul lor este de a dezvolta o relație sănătoasă între copii și bani printr-un mod distractiv de învățare. În prezent, elevi din patru școli (Școala Gimnazială „Nagy Imre”, Școala „Petőfi Sándor”, Colegiul Național „Márton Áron” și  Liceul Tehnologic „Venczel József”) s-au înscris în program și se așteaptă ca și alte instituții de învățământ să se alăture acestei inițiative.

Lansarea programului de educație financiară este prevăzută în Hotărârea Consiliului Local nr. 90/2022. Conceptul organizatoric de bază este același cu cel al programului de patinaj și înot (Kori&úszás). Toți elevii din Miercurea Ciuc vor fi incluși în formare în cadrul activităților școlare. În acest an, se pot înscrie elevii din clasele a V-a și a IX-a, iar în anii următori, două noi clase vor fi adăugate în program. Până în al patrulea an va fi acoperit întregul ciclu gimnazial și liceal. Se organizează cinci sesiuni de formare de 1,5 ore pe an pentru fiecare clasă. Programul se bazează pe principiile educației distractive și nu există teme clasice pentru acasă.

Cu toate acestea, organizarea cursurilor de formare necesită pregătire și coordonare. Potrivit Primăriei municipiului Miercurea Ciuc, în cadrul proiectelor de responsabilitate socială ale Fundației OTP Bank România, două clase au început deja cursul și alte câteva își organizează participarea.
Pentru înscrieri în program, accesați numărul de telefon 0753/705.553.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.