Proiect european pentru menținerea tinerilor talentați pe tărâmurile natale și pentru sprijinirea comunității rome

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto cu caracter ilustrativ/https://republica.ro

Prin intermediul proiectelor europene la care ia parte Consiliul Județean Harghita se elaborează metode de învățare destinate populației rome, respectiv se dezvoltă și extinde programul Harghita te așteaptă acasă! pentru motivarea și atragerea tinerilor tărâmurile natale.

„Dorim să sincronizăm activitățile care vor contribui la crearea unei direcții comune pe care județul Harghita o va traversa în următoarea perioadă de accesare a fondurilor europene, în perioada 2020-2030, astfel ca proiectele europene să urmeze o direcție comună. Aceasta este motivul pentru care este importantă completarea formularului accesibil pe pagina de web: https://ideideproiecteue.judetulharghita.ro/„, a afirmat Borboly Csaba președintele consiliului  județean.

Inegalitatea socială și excluderea din cauza sărăciei în Europa sunt reflectate în viața de zi cu zi a populației de 10-12 milioane de romi. Ei trăiesc la marginea societății, fiind expuși excluderii. Proiectul intitulat „Pe drumul viselor – Regiunea Dunării pentru Dezvoltarea Romilor” își propune să genereze schimbări pozitive în comunitățile de romi prin intermediul educației digitale, informaționale și funcționale. Pe durata proiectului, nevoile populației rome vor fi evaluate și vor fi dezvoltate metode de învățare pe calculator. Sunt sprijinite instituțiile statului în abordarea problemelor romilor și oferă reprezentanților comunității rome cunoștințele necesare pentru o dezvoltare treptată. Zece țări dunărene participă la program, în perioada iunie 2020 și decembrie 2022, iar  bugetul Consiliului Județean Harghita este de aproape 150.000 de euro.

Proiectul Magnetul talentului (TalentMagnet) – capacități instituționale îmbunătățite și o nouă guvernare pe mai multe niveluri pentru atragerea și păstrarea talentelor în regiunea Dunării își propune să reducă fenomenul de emigrare a tinerilor talentați și care dispun de înaltă calificare și să îmbunătățească capacitatea instituțională în acest scop. Domeniul academic, afacerile, politica și societatea civilă vor fi implicate în dezvoltarea modelului de guvernare. Pe parcursul proiectului vor fi pregătite 13 strategii, vor fi implementate 13 măsuri pilot, vor fi formulate propuneri de politici și va fi creată aplicația pentru telefonul mobil TalentMagnet. În județul Harghita, se pregătește un plan de acțiune pentru menținerea/atragerea tinerilor talentați acasă, ceea ce poate reprezenta baza pentru noi evoluții și propuneri de politici, pentru a dezvolta și extinde în continuare programul Harghita te așteaptă acasă!, iar după testarea aplicației TalentMagnet aceasta va putea fi utilizată pe scară largă. Consiliul Județean Harghita participă la proiect alături de aproximativ douăzeci de parteneri, alocându-i-se un buget de 150.000 de euro. Programul se încheie în decembrie 2022.

„Cel mai semnificativ fapt în ceea ce privește câștigarea unui proiect european este faptul că vine să demonstreze eforturile și munca depusă prin forțe proprii în ultimii ani. Ambele proiecte au formulate drept scopuri teme care au fost abordate deja de județul Harghita. Menținerea pe tărâmurile natale a tinerilor și oferirea de oportunități acestora ne îndeamnă să fim în continuare consecvenți în demersurile întreprinse în acest sens. Programul Harghita te așteaptă acasă! demarat de Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita va fi dezvoltat și extins, prin fondurile puse la dispoziție concentrându-ne și mai mult în acest sens. Unul dintre beneficiile acestei perioade de criză este faptul că atenția tinerilor care lucrează în străinătate se îndreaptă tot mai mult înspre posibilitățile oferite în zonele natale. Putem să le oferim alternative benefice prin intermediul acestui proiect.

Celălalt subiect se referă la eficientizarea instituțiilor statului în rezolvarea problemelor comunităților de romi. În ultimele luni, am putut constata de asemenea, că abordăm în mod greșit modul de comunicare cu această comunitate. De multe ori îi stigmatizăm pentru că nu gândesc și nu se comportă asemenea nouă. Ignorăm complet faptul că aceste comunitățile își organizează viața pe baza unor reguli, culturi și tradiții diferite. Pentru a dezvolta instrumente utile pentru coexistența pe termen lung trebuie să ne redefinim propria strategie, a cărei primă etapă ar trebui să fie înțelegerea mecanismelor de funcționare a comunității în cauză” – a spus Bíró Barna Botond, vicepreședintele consiliului județean, responsabil cu implementarea proiectului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy