Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Recomandările Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc

Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc este în plină desfășurare, cu evenimente conexe și cu cea de-a XIV-a ediție a Universității de Vară de Muzică Veche. Orașul este plin de muzică: concerte, repetiții, educație muzicală timpurie pentru cei mici și cei mai mari deopotrivă. Mai jos găsiți o selecție din partea a două a programului festivalului.  

Joi, 14 iulie, cursurile de măiestrie ale Universității de Vară și repetițiile de muzică de cameră au avut loc la Colegiul Naţional „Márton Áron”, între orele 10:00-13:00 și 15:00-18:00. Elevii și profesorii lor se pregătesc cu entuziasm pentru concertele finale, în cadrul cărora vor arăta publicului ceea ce au învățat în aproape o săptămână de curs.

Seara, de la ora 19:00, ansamblul Flauto Dolce va concerta la Cinematograful Miercurea Ciuc, unde va prezenta un program plin de culoare, în conformitate cu tema festivalului din acest an. De la ora 20:00, va fi proiectat un film documentar intitulat „Crafting Recorders”, care prezintă în detaliu activitatea atelierului de construcție și restaurare de flaute drepte von Huene, de la selectarea lemnului la finisaje și, în unele cazuri, la restaurarea flautelor istorice. O legătură interesantă este faptul că ansamblul Flauto Dolce folosește și flaute realizate în acest atelier, iar după proiecție, unul dintre membrii ansamblului, Mária Szabó, va cânta la un flaut alto von Huene.

 

Vineri, 15 iulie, cea de-a XIV-a ediție a Universității de Vară de Muzică Veche va avea concertele de închidere, la orele 10:00 și 15:00 în sala festivă a Colegiului Naţional “Márton Áron”, urmate, la ora 19:00, de un concert al Orchestrei Baroce a Festivalului, în Biserica Sfântul Augustin.

Orchestra Baroca a Festivalului – Foto ╡dám Gyula

Sâmbătă, 16 iulie, începând cu ora 10:00, va avea loc cel de-al doilea tur ghidat de istorie locală, cu muzică, de data aceasta la Frumoasa, pe urmele lui Ladislau cel Sfânt. István Botár, arheolog al Muzeului Secuiesc al Ciucului, le va vorbi participanților despre fosta capelă a Sfântului Ladislau, despre vechile trasee și despre regele Ladislau. Turul este condiționat de înscriere prealabilă, care se poate face până la ora 12:00 a zilei de 14 iulie, la numărul de telefon 0746-244235.

Între timp, între orele 11:00 și 15:00, în curtea și în fața cetății Mikó va avea loc ziua renascentistă a copiilor, cu jocuri populare de îndemânare, atmosferă din epoca Regelui Matia Corvin, demonstrație de luptă și jocuri renascentiste. În aceeași zi, de la ora 16:30, vă puteți înscrie la o degustare de vinuri, care se va axa pe vinurile „naturale” și pe ceea ce distinge vinurile naturale și ecologice de alte tipuri de vinuri.

 

 

De la ora 18:00, Carmina Renascentia va fi prima formație care va concerta pe scena Cetății Mikó, capturând simbolismul floral al melodiilor europene din secolele XVI și XVII. La ora 19:30, Musica Historica va susține un concert de „cântece de flori”. Ziua de sâmbătă va fi încununată de un atelier de dans renascentist, de la ora 21:00, condus de Csilla Juhász, unde puteți participa la dansuri renascentiste simple și ușor de învățat.

 

Ultima zi a festivalului se va deschide cu un concert de orgă susținut de Erich Türk, de la ora 11:00, la Biserica romano-catolică din Frumoasa, și se va încheia cu un spectacol al formației estoniene Hortus Musicus, aflată în activitate de 50 de ani, care va aduce la Miercurea Ciuc o selecție de jumătate de secol din repertoriul său. Concertul formației va avea loc la ora 20:00, în Biserica Sfântul Augustin, alături de Corul de Cameră Lux Aurumque din Miercurea Ciuc.

 

Programul complet al festivalului poate fi găsit pe regizene.ro și este disponibil și sub formă de evenimente pe Facebook. Biletele și abonamentele sunt disponibile la Cinematograful Miercurea Ciuc și la fața locului, cu o oră înainte de concerte.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.