Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Recomandările jandarmilor montani din Harghita pentru turiști

În această perioadă propice practicării sporturilor de iarnă, jandarmii montani harghiteni sunt la datorie în staţiunile montane din aria de competenţă pentru a asigura un climat de ordine şi siguranţă în zona pârtiilor de schi, pe traseele turistice adiacente, pentru menţinerea ordinii publice, pentru îndrumarea turiştilor aflaţi pe traseele montane şi salvarea celor aflaţi în dificultate.

Dacă v-ați hotărât să vă petreceți sfârșitul de săptămână în zona muntoasă a județului Harghita, este bine să țineți cont de următoarele recomandări:

– înainte de a pleca la munte, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, stării vremii, condiţiilor climatice locale;
– să plecați pe munte doar cu echipament adecvat și nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;
– să aveți autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă (tracțiune 4×4, anvelope de iarnă, lanțuri, nisip, lopată etc.);
– să folosiţi numai drumurile deschise circulației, traseele marcate și să urmăriţi marcajele de pe traseu;
– să apelaţi cu încredere la jandarmii montani în caz de nevoie sau doar pentru a solicita anumite informații utile în zona montană unde vă aflați;
– să respectați măsurile de protecție individuală pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.
– informaţi jandarmii montani/salvamontiştii/cabanierul cu privire la traseul ales şi înscrieţi-vă în registrul de trafic al turiştilor, lăsând datele dumneavoastră în acesta. Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele. Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu, nu vă abateţi de la acesta şi evitaţi scurtăturile. În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană. Pe vreme rea (ceaţă, ger, viscol), deplasaţi-vă în grup compact şi, din niciun motiv, nu rămâneţi în urma grupului.
Recomandăm iubitorilor de munte să evite implicarea în conflicte de orice natură iar în cazul în care sunt victimele unui accident în zona montană sau sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială, sunt rugaţi să solicite sprijin prin sistemul unic de urgenţă 112.

Informații de background:

Jandarmeria Montană este structura specializată a Jandarmeriei Române destinată menţinerii ordinii publice în staţiunile montane şi pe traseele turistice, fiind permanent prezentă în mijlocul turiștilor.
La nivelul județului Harghita sunt operaționalizate 4 posturi de jandarmi montane în stațiunile Băile Tușnad, Harghita Băi, Lacu Roșu și Borsec.
Jandarmii montani execută zilnic misiuni de patrulare pe traseele montane pentru îndrumarea/sprijinirea turiștilor, participând totodată și la acțiuni comune cu reprezentanţii instituţiilor abilitate pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi contravenţiilor privind asigurarea protecţiei, conservării fondului cinegetic şi piscicol natural, precum şi pentru protecţia mediului.
Pentru îndeplinirea în bune condiţii a misiunilor, jandarmii montani au fost dotaţi cu echipament adecvat zonei montane (schiuri, cordeline, tărgi, echipament de protecţie, truse de prim-ajutor, etc.), câte o autospecială 4X4 și ATV pentru patrulare, UTV (vehicul de transport utilitar) și snow mobil la postul din Harghita Băi, cu ajutorul cărora pot ajunge în zonele mai greu accesibile în misiunile de salvare şi evacuare a turiştilor răniţi sau rătăciţi.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *