Recuperatorii nu mai au voie să amenințe, să hărțuiască sau să abuzeze datornicii

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Începând cu 30 septembrie va intra în vigoare un act normativ (Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2016), prin care recuperatorii de creanțe nu mai au voie să amenințe, să hărțuiască sau să abuzeze datornicii. Ei nu vor putea să contacteze decât anumite persoane în afară de datornic, iar contactarea la muncă sau între anumite ore ale zilei va fi interzisă.

Potrivit ordonanței,  va fi interzisă contactarea datornicilor la locul de muncă, precum și între orele 20:00 – 09:00. De asemenea, recuperatorii nu mai au voie să contacteze alte persoane, în afară de consumator, succesorii legali, avocatul sau împuternicitul acestuia, creditorul, avocatul sau împuternicitul creditorului.

Recuperatorii nu vor avea voie să folosească tehnici de hărțuire sau abuz și nici amenințări sau alte tehnici agresive, cu scopul de a vătăma fizic ori psihic consumatorul ori rude ale acestuia ori de a-i afecta reputația sau proprietatea. Aceștia nu mai au dreptul să afișeze la ușa apartamentului sau a blocului, notificări, somații, adrese în legătură cu recuperarea creanțelor, nu au voie să perceapă comisioane, dobânzi și dobânzi penalizatoare  și nici costuri pentru activitatea de recuperare, nelegale.

Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi vor fi cuprinse între 10.000 și 80.000 de lei. Dacă va fi vorba de un credit pentru un bun imobil, amenda va fi cuprinsă între 20.000 și 100.000 de lei.

Recuperatorii sunt obligați să atenționeze cetățenii că au dreptul să conteste existența datoriei, precum și cuantumul acesteia. Contestația poate fi transmisă în cel mult 30 de zile calendaristice de la primirea notificării. Până la momentul primirii răspunsului, recuperatorilor le va fi interzis să deruleze activități pentru recuperarea datoriilor, altfel vor risca o amendă cuprinsă între 10.000 și 80.000 de lei. La fel, dacă va fi vorba de un credit pentru un bun imobil, amenda va fi între 20.000 și 100.000 de lei.

De asemenea, Ordonanța de urgență dispune că, de la 1 ianuarie 2017, doar recuperatorii de datorii înregistrați la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vor putea să funcționeze în mod legal.

interdictii-recuperatori


Sursa: ZPN

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy