Regizor maghiar în juriul celui mai important festival de teatru din România
Articol disponibil în: Română
Regizorul de teatru Szabó K. István participă în juriul Festivalului de Teatru de la Piatra-Neamț ”Pledez pentru TINE(RI)”, aflat la cea de-a 26-a ediție. Festivalul se desfășoară în perioada 11-22 octombrie în Piatra Neamț din județul vecin.
După o absență de aproape patru ani, festivalul PLEDEZ PENTRU TINE(RI) își reia locul în peisajul național al festivalurilor de teatru, revenirea lui fiind salutată cu entuziasm de către tinerii creatori. Au fost înscrise 80 de spectacole (produse în perioada ianuarie 2014 – iunie 2015) în vederea selecției și a prezentării în festival. Dintre acestea, criticul de teatru Oltița Cîntec, selecționerul PLEDEZ PENTRU TINE(RI), a ales 16 spectacole care vor face parte din secțiunea concurs a festivalului.
Alături de Szabó K. István, din juriu mai fac parte Maria Zărnescu – teatrolog, critic de teatru, prof. asoc. dr. UNATC București și Alina Herescu – scenograf. Juriul va acorda premii pentru cel mai bun spectacol, pentru cea mai bună regie, pentru cea mai bună scenografie, pentru cel mai bun actor și cea mai bună actriță.
„Am creat această nouă secțiune a festivalului, Pledez pentru tine(ri), pe lângă regalul teatral, pentru a confirma ceea ce este Teatrul Tineretului și a duce mai departe istoria acestei școli de teatru, acestui fenomen Piatra-Neamț, cum a fost numit acest teatru care a lansat încă de la început actori mari.”, a declarat directorul Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț, Liviu Timuș.
Născut pe 21 iunie 1977, regizorul de teatru de etnie maghiară Szabó K. István a absolvit în anul 2000 Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș. În prezent, acesta este stabilit în Budapesta, Ungaria. Szabó K. István a colaborat și cu Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț. Unele dintre cele mai remarcabile spectacole în regia sa, Soldații de Zalán Tibor sau Râs nervos de Christopher Durang, au fost jucate cu succes pe scena TT.
Contribuția sa ca specialist în juriul festivalului de la Piatra-Neamț nu poate decât să întărească ideea că lumea teatrală are nevoie de tineri creativi și de spectacole din ce în ce mai bine primite de critici și amatorii de teatru.
Prezența unui regizor de teatru de etnie maghiară în juriul unuia dintre cele mai importante festivaluri de teatru românesc ce se desfășoară chiar în arealul Curții Domnești unde tronează Turnul lui Ștefan cel Mare este o mare palmă dată de artiștii români, celor care înțeleg greșit naționalismul, atât din partea românilor cât și din partea maghiarilor.
Aceasta este o lecție din care toți ar trebui să înțelegem că valoarea unui om nu este dată de limba maternă sau de naționalitate. Respectul și recunoașterea reciprocă a valorilor umane, artistice și de orice natură este singura soluție reală pentru ca falsul conflict dintre maghiari și români să dispară.
Iosub Robert