Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Reprezentanții UDMR, participanți la Congresul Partidului Popular European, au prezentat liderilor europeni principalele obiective ale maghiarilor din Transilvania

Delegația UDMR condusă de președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a avut întrevederi, miercuri, în cadrul Congresului Partidului Popular European (PPE),  care se desfășoară în Malta, cu președintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Webber, și cu secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz.

În cadrul celor două întrevederi, președintele UDMR, Kelemen Hunor,  a vorbit despre aspirațiile maghiarimii din Transilvania, cea mai numeroasă minoritate autohtonă din Europa, și a prezentat principalele obiective ale Uniunii. Pe agenda discuțiilor cu liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Webber, s-au aflat și probleme legate de blocajele impuse procesului de aplicare a drepturilor minorităților. Președintele UDMR a prezentat, în acest context, cazul Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș, şi faptul că, în România, sunt folosiţi procurorii în încercarea de a desființa  o școală, o situație intolerabilă, care periclitează viitorul sutelor de elevi care învață la acel liceu.

Președintele Kelemen Hunor a prezentat propunerile UDMR de modificare a legii privind folosirea limbii materne, în așa fel încât respectarea drepturilor lingvistice să devină obligatorie în toate localitățile în care trăiesc maghiari, iar, în acest caz, pragul la care se aplică prevederile legii ar trebui să fie redus de la 20 la sută, cât este în prezent, la 10 procente.

Conform aceleiași propuneri, ar trebui inscripționate și în limba maghiară denumirile de localități, străzi, instituții și spații publice, iar nerespectarea acestei legi ar trebui sancționată.

Pentru minoritățile autohtone din Europa, implicit comunitatea maghiară din Transilvania, înregistrarea, de către Comisia Europeană, a Inițiativei Civice Minority SafePack este un moment important, așteptat de multă vreme, care face posibilă începerea campaniei de strângere a  semnăturilor necesare pentru aplicarea acestui proiect. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a abordat acest subiect și în cadrul întrevederii cu președintele grupului PPE din Parlamentul European, căruia i-a adresat rugămintea de a sprijini Inițiativa.

Președintele Manfred Webber a dat asigurări delegației UDMR că va acorda sprijinul necesar punerii în practică a inițiativei civice și materializării aspirațiilor minorităților, cu instrumentele de care dispune.

Întâlnirea din Malta a președintelui Kelemen Hunor cu secretarul general al Partidului Popular European, Antonio Lopez Isturiz, nu a fost o premieră. Președintele UDMR discută frecvent cu secretarul general al PPE despre problemele cu care se confruntă minoritățile în România și, în special, minoritatea maghiară din Transilvania. Cu această ocazie, președintele Kelemen Hunor a arătat că, deși UDMR nu este la guvernare, a încheiat un acord de cooperare parlamentară cu coaliția de guvernământ, din dorința de a putea acționa concret pentru respectarea drepturilor maghiarilor din Transilvania. Liderul Uniunii a subliniat că, din perspectiva UDMR, în perioada următoare, cea mai importantă provocare pe plan legislativ este modificarea legii privind  folosirea limbii materne în instituțiile publice. Secretarul general al PPE a dat asigurări că sprijină în toate domeniile obiectivele UDMR și ale maghiarilor din Transilvania.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.