Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Retrospectiva intervenţiilor ISU din ultima zi a anului 2016 şi primele zile ale Noului An

În dimineața zilei de 31.12.2016, trenul de călători Regio 45:04, care circula pe relația Toplița – Brașov, compus din locomotivă și două rame electrice, a deraiat pe raza localității Sândominic, din fericire, neînregistrându-se victime. Un echipaj din cadrul Punctului de lucru Bălan, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, a asigurat/supravegheat zona de producerea probabilă a unei situații de urgență, la locul evenimentului deplasându-se și grupa operativă a inspectoratului. Cauza probabilă a deraierii trenului de călători a fost nefuncționarea corespunzătoare a suspensiilor pneumatice (perne de aer) ale ramei electrice, la temperaturi foarte scăzute, la ora deraierii trenului fiind aproximativ -220 Celsius, cercetările fiind continuate de investigatori din cadrul Regionalei CFR Brașov.
La ora 09:56, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit din municipiul Toplița, strada Murelor. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (6 subofiţeri) din cadrul Gărzii de intervenție nr. 2 Toplița, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul cuprinsese, în totalitate, casa construită din lemn, pe o suprafață de aproximativ 20 mp. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, precum și pentru degajarea materialelor combustibile, acesta fiind lichidat la ora 11:00. În urma incendiului a ars casa, în totalitate, aceasta fiind părăsită și locuită ilegal de oamenii străzii. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de burlanul de fum metalic, neprotejat termic faţă de materialele combustibile, ce a dus la aprinderea lemnului din apropiere, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 15.000 lei.
Sfârșitul de an a fost umbrit de un eveniment nefericit – incendiul produs la o casă de locuit din comuna Merești, ce a fost anunțat la dispeceratul ISU Harghita, la ora 10:13. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (11 subofiţeri) din cadrul Detașamentului de pompieri Odorheiu-Secuiesc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenţie, ardea mocnit peretele și pardoseala bucătăriei, cu pericol de propagare la întreaga casă de locuit, construită din lemn. Din nefericire, proprietara casei, o bătrânică de 81 de ani – H.E., și-a pierdut viața, fiind găsită asfixiată. S-au luat măsuri pentru stingerea incendiului, precum și pentru protecția casei, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Lueta (7 pompieri civili cu o autospecială de lucru cu apă și spumă) și 10 cetățeni, incendiul fiind lichidat la ora 12:50. În urma incendiului au ars peretele și pardoseala din bucătărie, unde se afla soba metalică, pe o suprafață de circa 2 mp; s-au deteriorat peretele și tencuiala bucătăriei, pe o suprafață de circa 5 mp, precum și mobilierul din bucătărie. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de soba metalică, fără acumulare de căldură, ce a dus la aprinderea lemnului din apropiere, în urma amplasării necorespunzătoare a materialelor combustibile față de mijlocul de încălzit. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 30.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 500 lei.
În aceeaşi zi, la ora 15:11, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de vacanță din satul Șicasău, comuna Zetea. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (11 subofiţeri) din cadrul Detaşamentului de pompieri Odorheiu-Secuiesc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul se manifesta la acoperișul căsuței de vacanță, pe o suprafaţă de circa 10 mp, existând pericol de propagare la întreg imobilul. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, precum și pentru protecția căsuței și a anexelor gospodărești din apropiere, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Zetea (4 pompieri civili cu o autospecială de lucru cu apă și spumă) și 10 cetățeni, incendiul fiind lichidat la ora 17:40 . În urma incendiului au ars: acoperișul căsuței de vacanță, pe o suprafaţă de circa 10 mp, iar în camera de zi – peretele din lemn, pe o suprafață de circa 3 mp, și materiale textile; s-au deteriorat: acoperișul, pe o suprafață de circa 12 mp, și peretele camerei de zi, pe o suprafață de circa 4 mp. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de coșul/canalul de fum amplasat ori neprotejat termic faţă de materialele combustibile, ce a dus la aprinderea lemnului din apropiere.
S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 28.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 1.000 lei.
La ora 16:31, prin dispeceratul integrat ISU –SAJ, s-a solicitat intervenția pentru un caz de asistență persoane în orașul Bălan, strada 1 Decembrie. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 4 subofițeri din cadrul Punctului de lucru Bălan, cu o autospecială de intervenție. La sosirea echipajului, s-a constatat faptul că ușa apartamentului era descuiată, în interiorul locuinței fiind găsită o persoană decedată – proprietarul apartamentului – G.V., în vârstă de 54 de ani. Intervenția s-a finalizat la ora 17:20 .
La ora 18:41, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la un bloc de locuit din municipiul Toplița, strada Sportivilor. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 4 subofiţeri din cadrul Gărzii de intervenție nr. 2 Toplița, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea funinginea din coșul de fum, cu pericol de propagare la acoperișul blocului. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 19:15. Din fericire, în urma incendiului a ars doar funinginea din coșul de fum, neînregistrându-se pagube materiale. Cauza probabilă a incendiului a fost jarul/scânteile din coșul de fum necurățat de funingine, ce au dus la aprinderea acesteia.
În Ajunul Anului Nou, la ora 19:22, dispeceratul ISU Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit din municipiul Gheorgheni, strada Ady Endre. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 3 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de pompieri Gheorgheni, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardeau circa 7 mp din dușumeaua de rășinoase din camera de zi, cu pericol de propagare la întreaga casă. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, precum și pentru evacuarea materialelor afectate de incendiu, acesta fiind lichidat la ora 20:05. În urma incendiului au ars: dușumeaua, pe o suprafaţă de circa 7 mp, un covor și circa 2 m cablu electric din camera de zi. Cauza probabilă a incendiului a fost jarul căzut din sistemul de încălzire (şemineu), ce a dus la aprinderea covorului. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 500.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 2.000 lei.
La ora 21:32, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit din comuna Ditrău, strada Cimitirului. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (6 subofiţeri) din cadrul Detaşamentului de pompieri Gheorgheni, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă.
La sosirea echipajelor de intervenţie, ardeau acoperișul casei, pe o suprafață de circa 50 mp, streașina casei și acoperișul centralei termice, cu pericol de propagare la întreaga casă de locuit. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, precum şi pentru evacuarea bunurilor materiale, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Ditrău (10 pompieri civili cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă) și 10 cetățeni, incendiul fiind lichidat la ora 23:10. În urma incendiului au ars: aproximativ 50 mp din acoperișul casei, streașina și podul casei, pe o suprafață de circa 10 mp, acoperișul centralei termice, pe o suprafață de circa 16 mp, și aproximativ 5 mp din tavanul acesteia; s-au deteriorat: circa 20 mp din pereții exteriori, din lemn, ai centralei termice și mobilierul din casă. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de burlanul de fum metalic, neprotejat termic faţă de materialele combustibile, ce a dus la aprinderea lemnului din apropiere. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 50.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 10.000 lei.
În data de 02.01.2017, la ora 09:33, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la un autoturism în zona Țechend, comuna Satu Mare, DN 13A. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 5 subofiţeri din cadrul Detașamentului de pompieri Odorheiu-Secuiesc, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, incendiul se manifesta sub capota autoturismului, unde ardeau izolația cablurilor și combustibilul scurs în urma unui accident rutier. S-au luat măsuri pentru localizarea şi stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 10:05. În urma incendiului au ars: mase plastice (izolație cabluri) și combustibilul scurs, autoturismul fiind avariat în proporție de 40%. Cauza probabilă a incendiului au fost scânteile mecanice produse de motorul cu ardere internă, ce au dus la aprinderea izolației, în urma unor scurgeri de lichide combustibile. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 10.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 2.800 lei.
În aceeași zi, la ora 10:35, dispeceratul integrat ISU – SAJ a fost anunţat despre producerea unui accident rutier în zona Calonda, comuna Lupeni, DN 13A, km 59+700m. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 5 subofiţeri din cadrul Detașamentului de pompieri Odorheiu-Secuiesc, cu o autospecială de intervenție. La sosirea echipajului, în autoturismul avariat în proporție de 70%, ce fusese implicat într-un accident rutier, se afla o persoană încarcerată. S-au luat măsuri pentru descarcerarea victimei – o femeie, în vârstă de 76 de ani – K.M., acționându-se cu accesoriile din dotarea autospecialei.
Victima a fost preluată de un echipaj SAJ și transportată la Spitalul Municipal Odorheiu-Secuiesc, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate, intervenția finalizându-se la ora 11:18.
La ora 1834, prin dispeceratul integrat ISU –SAJ, s-a solicitat intervenția pentru un caz de asistență persoane în municipiul Miercurea-Ciuc, strada Frăției. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 3 subofițeri din cadrul Detașamentului de pompieri Miercurea-Ciuc, cu o autospecială de intervenție. La sosirea echipajului, din informațiile primite de la vecini, s-a aflat faptul că, în interiorul apartamentului, se afla o persoană blocată. S-au luat măsuri pentru deblocarea ușii apartamentului, folosindu-se accesoriile din dotare, în dormitor fiind găsită o persoană inconștientă – o femeie – C.E., în vârstă de 65 de ani, care a fost predată unui echipaj SAJ. Intervenția s-a finalizat la ora 19:10 .
La ora 22:28, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unui incendiu la centrala termică a unei case de locuit din municipiul Miercurea-Ciuc, strada Szék. La faţa locului s-au deplasat două echipaje (10 subofiţeri) din cadrul Detaşamentului de pompieri Miercurea-Ciuc, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenţie, s-a constatat faptul că existau focare sub pereții din rigips, care acopereau hornul din metal, de la parter la acoperiș. S-au luat măsuri pentru răcirea zonei de ardere și îndepărtarea materialelor combustibile solide aflate în imediata apropiere, intervenția finalizându-se la ora 23:15. În urma incendiului au fost distruși circa 20 mp din pereții din rigips. Cauza probabilă a incendiului a fost efectul termic produs de coşul/canalul de fum amplasat ori neprotejat termic faţă de materialele combustibile, ce a dus la aprinderea lemnului din apropiere. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 500.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 2.000 lei.
În perioada 31.12.2016 – 03.01.2017, echipajele S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au avut 23 de intervenţii de acordare a primului ajutor calificat şi de transport al pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ, astfel: S.M.U.R.D. Miercurea-Ciuc – 7 intervenţii, din care una în municipiul reşedinţă de judeţ, una pe DN 13A, două în comuna Frumoasa, una în comuna Sâncrăieni, una în comuna Sânsimion și una în satul Sântimbru-Băi, comuna Sântimbru; S.M.U.R.D. Topliţa – 4 intervenţii, din care trei în municipiu şi una în comuna Lunca Bradului; S.M.U.R.D. Corbu – o intervenţie în stațiunea Borsec; S.M.U.R.D. Gheorgheni – trei intervenţii, din care două în municipiu și una pe DN 13B, iar S.M.U.R.D. Odorheiu-Secuiesc – 8 intervenţii, din care 3 în municipiul Odorheiu-Secuiesc, una în comuna Zetea, una în zona Țechend, una în zona Calonda, una în satul Ocna de Jos, comuna Praid și una în pasul Bucin.
Pe timpul acestor intervenţii, paramedicii au asistat 21 persoane adulte şi un copil. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul a 4 accidente rutiere, 18 intervenţii au fost pentru acordarea primului ajutor în cazul unor traumatisme, dintre care trei pe pârtiile de schi, și o intervenţie a fost în cazul unei intoxicații asistată de echipajele SMURD.

COMPARTIMENTUL
INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.