Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

(VIDEO) Retrospectiva săptămânii a prim-ministrului României Nicolae Ciucă (12-16 decembrie 2022)

Retrospectiva săptămânii a prim-ministrului României Nicolae Ciucă
12-16 decembrie 2022

Am avut o săptămână plină de evenimente importante, atât pe plan intern, cât și la nivel internațional. Mă bucur mult că am reușit performanța de a adopta, în timp record, un buget de stat realist și echilibrat. Vom continua să  susținem mediul de afaceri și să protejăm cetățenii.

Am accelerat procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economic. Acest demers va ajuta România să intre în rândul țărilor care asigură 90% din volumul total de investiții străine la nivel mondial. Discuțiile cu secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, au reconfirmat parcursul favorabil al României pentru un loc la masa țărilor dezvoltate.

Urmează un an în care vom putea să facem un salt uriaș pentru dezvoltarea României. Am trimis a doua cerere de plată din PNRR, prin care România va beneficia de aproximativ 3,2 miliarde de euro. Tot din fondurile PNRR vom implementa și un proiect important în domeniul energiei, o centrală nouă, pe gaz, care va asigura atât agent termic, cât și energie electrică pentru Municipiul Constanța. Și întâlnirea cu reprezentanți ai sindicatelor din educație a reprezentat o bună ocazie pentru a prezenta investițiile masive din PNRR pe care le pregătim pentru sistemul de învățământ românesc.

Tot despre implementarea PNRR am vorbit și cu Asociația Municipiilor din România, alături de care continuăm eforturile de a proteja populația și economia, răspunzând totodată problemelor aflate pe agenda autorităților locale.

Investițiile rămân prioritare și în anul 2023, subiect pe care l-am abordat și în dialogul cu Coaliția pentru Dezvoltarea României, organizație cu care avem acum un protocol de colaborare bine structurat și funcțional.

În plus, am avut un dialog bun cu președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, pe teme ce privesc aprofundarea cooperării bilaterale în mai multe sectoare, precum securitate cibernetică, digitalizare, cercetare, inovare și energie.

Săptămâna aceasta am celebrat și trei decenii de la înființarea Serviciului de Telecomunicații Speciale, lucru posibil prin implicarea și continua profesionalizare a specialiștilor din STS, care au sprijinit dezvoltarea și transformarea digitală a României.

Nu în ultimul rând, am participat la inaugurarea Pieței „George Enescu” din Paris, un gest de recunoaștere a relațiilor culturale dintre România șiFranța, dar și un moment care arată că prietenia româno-franceză are rădăcini istorice.

Cred cu tărie că, împreună, putem schimba lucrurile în bine și reconecta românii din diaspora cu țara.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.