Rezultate obținute de către jandarmii harghiteni în luna august

0

Articol disponibil în: Română

În cursul lunii august a acestui an, jandarmii harghiteni au executat 540 misiuni pe linia asigurării și menținerii ordinii și siguranței publice, zilnic acționând în medie 60 de jandarmi.

Misiunile au avut ca principale obiective: creșterea gradului de siguranță în rândul cetățenilor, asigurarea ordinii publice la manifestările cultural—artistice, religioase și sportive, precum și prevenirea și combaterea faptelor de natură contravențională și infracțională.

Astfel, la nivelul întregului județ, Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita a dus la îndeplinire 99 misiuni de asigurare a ordinii și siguranței publice la manifestări cultural-artistice, religioase și sportive și pe timpul vizitelor oficiale, 335 misiuni de menținere a ordinii publice, din care 127 misiuni independent în stațiunile montane, balneoclimaterice și în zona instituțiilor de învățământ și 208 misiuni în cooperare cu Inspectoratul Județean de Poliție Harghita.

În baza planurilor de colaborare și cooperare au fost executate un număr de 82 acțiuni în comun împreună cu poliția, cu organele care gestionează activitatea silvică, cu executorii judecătorești, etc. Și au fost puse în aplicare 3 mandate de aducere.

Jandarmii au intervenit la 21 de solicitări venite din partea cetățenilor prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, sau direct la dispeceratul inspectoratului.

Pe timpul desfășurării misiunilor de ordine publică independent, au fost întocmite acte de sesizare în cazul a 4 infracțiuni cu 9 autori, iar în cadrul misiunilor desfășurate în sistem integrat, a fost constatată 1 infracțiune cu 1 autor. Au fost aplicate 140 sancțiuni contravenționale, dintre care 73 au fost amenzi în valoare totală de 17.300 lei. Sancțiunile contravenționale au fost aplicate în special la Legea 61/1991 republicată, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și la Legea 54/2012, privind desfășurarea activităților de picnic.

În urma modificării și completării Codului Silvic prin Legea nr.133/2015, ofițerii și subofițerii din Jandarmeria Română au primit competența de a constata infracțiuni silvice și de a efectua controlul circulației materialelor lemnoase.

Toate cele 4 fapte constate independent de către jandarmi au fost pe linie silvică.

Dintre aceste cazuri amintim:

Pe data de 8 august a.c., pe timpul desfășurării unei misiuni de patrulare, efective ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, au surprins în zona numită Rezu Mare din apropierea Comunei Tulgheș, doi bărbați care desfășurau activități de tragere a lemnului de pe un versant cu un tractor forestier articulat (T.A.F.).

Din verificările efectuate la fața locului a reieșit faptul că, au fost tăiați un număr de 30 de arbori de esență rășinoasă fără marcaj silvic și fără ca cei doi să poată prezenta documente justificative de exploatare. A fost solicitat sprijinul Ocolului Silvic Tulgheș, în vederea măsurării și cubării materialului lemnos, rezultând 60,72 metri cubi.

Jandarmii le—au întocmit celor în cauză acte de constatare, aceștia fiind susceptibili de săvârșirea infracțiunii de ‘tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național’, faptă prevăzută de art. 108 alin. 1, lit. d, din Legea 46/ 2008, Cod Silvic, actele fiind înaintate organelor abilitate pentru continuarea cercetărilor.

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAȚII PUBLICE ȘI CU PUBLICUL

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy