15 martie, ziua maghiarilor de pretutindeni, prilej de aroganțe extremiste

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ieri a fost 15 martie, ziua maghiarilor de pretutindeni, fapt îmbucurător pe care îl respectăm sincer. Din păcate, se pare că politicienilor maghiari locali nu le convine faptul că maghiarii au înțeles că această zi poate fi sărbătorită nu neapărat alături de politicienii corupți, ci cu bucurie în suflet, alături de cei cu care trăiesc în pace și armonie, fără a mai fi necesar să-i asculte pe cei care nu fac altceva decât să otrăvească atmosfera cu discursurile lor anacronice.
Numărul tot mai redus al celor care au participat la manifestările de ieri nu arată că maghiarii nu sunt interesați de ei înșiși, așa cum predicau ieri primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert și alții, ci exact faptul că maghiarii au ales să nu fie alături de cei ca acesta, de discursul lor și modul lor de gândire, adică, altfel spus, le-au dat încă un vot de blam. Maghiarii au înțeles că politicienii lor, cei care de fiecare 15 martie au tunat și fulgerat împotriva românilor și acestei țări, nu sunt cu nimic mai curați și cinstiți decât politicienii românii și au ales să-i sancționeze și așa, neparticipând în număr mare la manifestările festive, unde, probabil, dacă nu erau duși forțat elevii de la școli și funcționarii din primării, numărul era și mai mic.
Votul de blam dat astfel politicienilor maghiari de către propriul electorat arată falimentul politicii UDMR-PCM, care și-a construit discursul de ani de zile pe autonomie și pe conflictul cu românii. Clasa politică maghiară este depășită și, ca și cea românească, este incapabilă să iasă din logica de peste 27 de ani de confruntare, fără soluții care să asigure bunăstarea electoratului, dezvoltarea și perspective pozitive pentru oamenii pe care pretind că-i reprezintă.
Decuplarea clasei politice maghiare de la ceea ce așteaptă electoratul maghiar este reprezentată cel mai bine și foarte recent de propunerea legislativă pe care Tanczos Barna,  senator de Harghita, a lansat-o și prin care cere nici mai mult nici mai puțin decât grațierea faptelor penale de care este el acuzat de DNA, într-un dosar de corupție. Așa înțeleg unii să facă politică în Harghita. Nici o deosebire de politica bucureșteană. Adică, cu tot respectul pentru domnul senator, cam toți politicienii din România vin cu aceleași propuneri legislative dar niciunul nu vine să țipe că nu avem o lege a răspunderii magistraților, una a abuzului de drept, a lobby-ului și alte multe legi mult mai importante.
Un lucru e cert. Maghiarii s-au schimbat, dar politicienii lor nu. Iar asta ar putea însemna, și de fapt a început să însemne, sfârșitul lor ca politicieni.
Nu vrem să discutăm prea mult pe acest subiect dar am văzut din nou o aroganță stupidă la Gheorgheni unde un organizator al manifestării de 15 martie a dat jos steagul romanesc și l-a ascuns după o statuie, rămânând doar steagul Ungariei și cel secuiesc. Nu vrem să criticăm astfel de gesturi infantile, dar ar fi frumos să vedem o delimitare a UDMR-ului de astfel de gesturi, sens în care le solicităm public opinia despre acest incident. Vom cere puncte de vedere și autorităților, dar ar fi interesant de văzut dacă UDMR-ul ne va răspunde la această solicitare publică și vor spune ceva.

Iosub Robert.

PS: Maghiarii sunt niște oameni gospodari, deștepți și foarte serioși. Nu pot să înțeleg sub nicio formă de ce permit liderilor lor să facă atâtea prostii în numele etnicilor maghiari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy