(19 februarie) Ziua Brâncuși – 147 de ani de la nașterea sculptorului

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Ziua Națională Constantin Brâncuși este marcată în fiecare an pe data de 19 februarie, atunci când este și ziua de naștere a marelui sculptor român.

Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, în judeţul Gorj şi din anul 1904 s-a stabilit şi a creat la Paris, unde s-a stins din viaţă la 16 martie 1957.

Concepţiile şi lucrările sale au avut o influenţă majoră asupra curentelor artistice din secolul al XX-lea şi până astăzi, reprezentând, în acelaşi timp, o reinterpretare a arhetipurilor, tradiţiilor şi miturilor româneşti.

Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului se numără „Coloana fără sfârşit”, „Poarta Sărutului”, „Masa tăcerii” şi „Domnişoara Pogány”.

Constantin Brâncuşi a murit la 16 martie 1957, fiind înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris.

Constantin Brâncuși a fost ales membru post mortem al Academiei Române în anul 1990.

Iniţiativa instituirii unei zile dedicate marelui artist român a aparţinut scriitorului Laurian Stănchescu, preşedinte al Fundaţiei Ideea Contemporană, care a solicitat, printr-o scrisoare publică adresată preşedintelui Klaus Iohannis, să declare Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, pe data de 19 februarie

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată de mai mulţi parlamentari, care printre alte motive au menționat că declararea datei de 19 februarie drept „Ziua Brâncuşi” ca sărbătoare naţională legală reprezintă  „o reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea sculptorului de către statul român atunci când a vrut să doneze toată opera sa poporului nostru.”

Prin testament, Brâncuși a lăsat moștenire statului român atelierul său și un număr important de lucrări. România de atunci, condusă de partidul comunist, a refuzat să accepte moștenirea lui Brâncuși și astfel, atelierul și 80 dintre lucrările  sale au revenit statului francez.

Constantin Brâncuşi a lăsat lumii o colecție impresionantă de  opere caracterizate printr-o eleganţă deosebită, rezultată din combinarea simplităţii artei populare româneşti cu rafinamentul avangardei pariziene.

Atelierul lui Constantin Brâncuși se află în cadrul Centrul Naţional de Artă şi Cultură Georges-Pompidou și găzduiește cea mai mare parte din colecția sculptorului, formată din 137 de sculpturi, 87 de piedestale, 41 de desene, 2 tablouri și peste 1.600 de plăci fotografice din sticlă și fotografii originale ale artistului, potrivit centrepompidou.fr.

O parte dintre lucrările lui Brâncuși se află Muzeul Național de Artă al României.

Există o sală dedicată sculptorului în care publicul poate admira lucrări precum: Somnul, Danaida, Macheta pilonului Porţii Sărutului, Scaun, Cap de copil, Supliciul sau Rugăciunea, potrivit mnar.arts.ro.

Unele dintre lucrările sale pot fi văzute la Muzeul Guggenheim din Spania, la Muzeul Met din Statele Unite, la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York, la Muzeul de Artă Modernă din San Francisco sau la Atelierul lui Constantin Brâncuși din Paris.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy