21 noiembrie – Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima mare sărbătoare din postul Crăciunului

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Crestinii ortodocsi prăznuiesc astăzi, 21 noiembrie, Intrarea in Biserică a Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în popor sub numele de Vovidenia sau Ovidenia. În tradiția creștină, Sfinții Ioachim și Ana sunt părinții Maicii Domnului. Aceștia erau tare mâhniți pentru că nu puteau să aibă copii și au început să se roage la Dumnezeu, cerându-i să le dăruiască unul. Ei au promis că dacă acest lucru se va întâmpla, își vor duce copilul la templu când va crește.

Fără a fi instituită oficial, sărbătoarea a existat înainte de sec. al VI-lea. O menţiune a ei există încă din sec. al IV-lea, fiind făcută de Sf. Grigorie de Nyssa. Mai există şi o mărturie privind construirea unei biserici de către împărăteasa Elena în cinstea acestui eveniment iar Sf. Andrei Criteanul (sec. al VII-lea) vorbeşte si el despre această sărbătoare ce se ţinea la Ierusalim.
În sec. al VIII-lea, patriarhii Gherman şi Tarasie au rostit câte o predică în cinstea acestei sărbători. Se pare că,  în data de 21 noiembrie , anul 543  a fost  sfinţită o biserică cu acest hram. Biserica a fost construită de Iustinian cel Mare lângă zidul ruinat al Templului.
În Apus, sărbătoarea a fost adoptată de papa Grigorie al XI-lea, care a celebrat-o pentru prima data la Avignon, în 1374. Ea s-a răspândit în sec. XV-XVI, în timpul papilor Sixt al IV-lea şi Sixt al V-lea.

Tradiţia populară spune că, în ziua de Ovidenie se deschid cerurile şi credincioşii înţeleg graiul animalelor. Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică este asociată şi cu metafora Luminii. De aceea, în căminele credincioşilor este bine ca lumina candelei şi focul din sobe sau din şemineu să ardă toată noaptea.

Sărbătoarea este cinstită de credincioşi prin rugăciune şi ofrande, bucate de post, peşte şi lumânări, duse la biserică şi sfinţite, pentru a dobândi sănătate, bucurii şi reuşite. În tradiţia populară, atunci când credincioşii respectă această sărbătoare, în anul următor vor avea hambarele pline şi belşug în gospodărie. În ziua praznicului se fac pomeniri pentru cei care au murit fără lumânare şi pentru cei înecaţi, iar de Ovidenie, se ung uțile şi ferestrele cu usturoi împotriva farmecelor şi a pagubei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy