25 de intervenții ale pompierilor harghiteni, în acest weekend

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În acest sfârșit de săptămână (23-25.09.2022), pompierii militari harghiteni au gestionat 25 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 23 de solicitări.

Echipajele operative au intervenit pentru stingerea unui incendiu, precum și la o misiune de asigurare/supraveghere zonă, în urma producerii unui scurtcircuit electric la un tablou de distribuție suprasolicitat, situat pe casa scării, la etajul III al unui bloc de locuințe din municipiul Miercurea Ciuc, Aleea Copiilor, problema fiind remediată, în scurt timp, de către echipajul furnizorului de energie electrică.

O intervenție care a presupus efort susținut din partea echipajelor operative a avut loc în această dimineață, în municipiul Miercurea Ciuc, strada Harghita, unde pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență generată de producerea unui incendiu la o casă. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că arderea se manifesta violent, generalizat, la nivelul acoperișului, pe o suprafață de aproximativ 150 mp, cu pericol de propagare la o spălătorie auto și o casă, aflate în vecinătate. Pompierii militari au acționat pentru localizarea și lichidarea focarelor, respectiv pentru protecția celorlalte două construcții expuse riscului de incendiere. În urma evenimentului, generat, cel mai probabil, de un scurtcircuit, au ars acoperișul casei, pe o suprafață de circa 150 de metri pătrați, tâmplărie uși și ferestre, un televizor, mobilier din lemn, 2 biciclete pentru copii și un tablou electric.

Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al județului Harghita vă reaminteşte măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.

NU IMPROVIZAŢI!

  • Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
  • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

  • Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: aparat de aer condiționat, fier de călcat, radiator, reşou, lampă, radio, televizor şi altele asemenea;
  • Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
  • Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
  • Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
  • Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

SUPRAVEGHEAŢI COPIII!

  • Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
  • Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.

INSTALAŢI SENZORI DE FUM!

  • Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur această achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
  • Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

În perioada de referință, au fost transmise 8 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în Miercurea Ciuc (2), Praid (2) și Sărmaș (4).

Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii militari harghiteni acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.

În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy