8 octombrie 1912: Izbucnirea Primului Război Balcanic

0

Articol disponibil în: Română

sursa: Historia

La data de 8 octombrie 1912 a izbucnit Primul Război Balcanic, prin care Liga Balcanică obținea ultimele teritorii europene stăpânite de imperiul otoman.

Marile Puteri europene au privit destul de sceptic conflictele din Balcani. Nimeni nu credeau în victoria statelor balcanice, cu atât mai mult cu cât o victorie a statelor balcanice ar fi dus în mod inevitabil la mărirea Serbiei, fapt ce ar fi fost greu de tolerat de către Austro-Ungaria ce avea interese sporite în zona Balcanilor. Însă s-a dovedit curând că previziunile lor au fost greșite deoarece armata otomană a fost depășită numeric iar cele patru țări balcanice au obținut rapid victorii importante împotriva Imperiului Otoman care a fost nevoit sa ceara pace. Astfel, primul armistițiu a fost semnat la 3 decembrie 1913, însă acesta a fost denunțat de Turcia o lună mai târziu, iar războiul va continua până în primăvara anului următor. Însă fiind nevoită să lupte pe mai multe fronturi, Turcia va cere un nou armistițiu în aprilie 1913, armistițiu care va sta la baza negocierilor pentru pace de la Londra din luna mai a anului 1913, când Imperiul Otoman va ceda astfel teritoriile sale europene celor patru state victorioase.

sursa foto: Historia

 

Statele balcanice vor începe în curând să se certe pe teritoriile obținute, iar în iunie 1913va izbucni cel de-al Doilea Război Balcanic. Împreună, cele două conflicte vor avea repercusiuni importante asupra evoluției Europei.

Bulgaria, nesatisfăcută de ceea ce primise în Primul Război Balcanic, și-a atacat foștii aliați, anume pe Serbia și Grecia, dorind alte noi teritorii din aceste state. Având o politică agresivă, dar și numeroase dispute teritoriale cu vecinii,, Bulgaria a determinat România să intre în război printr-o intervenție militară la sud de Dunăre pentru a tempera acțiunile expansioniste ale acesteia. Când trupele românești s-au desfășurat în nordul Bulgariei și se apropiau de capitala Sofia, Bulgaria a fost nevoită să ceară armistițiu, iar prin tratatul semnat la București, Bulgaria a fost forțată să renunțe la o bună parte din teritoriile obținute după Primul Război Balcani.

Războaiele au fost un precursor important al primului război mondial, deoarece Austro-Ungaria s-a alarmat de creșterea teritoriului și statutului regional al Serbiei. Această temere era împărtășită de Germania, care considera Serbia un satelit al Rusiei. Creșterea puterii sârbești a contribuit astfel la dorința celor două Puteri Centrale de a risca un război după atentatul de la Sarajevo asupra arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei în iunie 1914.

surse: HistoriaWikipedia

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy