90 de ani de Protecție Civilă în România. Activități desfășurate de pompierii militari harghiteni pe linia protecției civile

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În data de 28 februarie, se împlinesc 90 de ani de la legiferarea Protecției Civile în România, dată la care, Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 “Regulamentul de funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, document ce avea să constituie actul de înființare a Protecției Civile din România.

La nivelul judeţului Harghita, coordonarea realizării măsurilor de protecţie civilă se efectuează de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al județului Harghita, pompierii militari harghiteni având misiunea de a proteja viaţa şi bunurile populaţiei în faţa ameninţărilor generate de tipurile de risc specifice judeţului.

Misiuni desfășurate de pompierii militari harghiteni pe linia protecției civile

Activitatea pe linia protecţiei civile, desfăşurată de pompierii militari harghiteni, constă în intervenţii pentru acordarea primului ajutor calificat, misiuni pirotehnice, intervenţii ale echipajului de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică, nucleară (C.B.R.N), activităţi preventive derulate la nivelul organelor administraţiei locale, executarea de exerciţii de alarmare publică, verificări ale sirenelor de alarmare, localităţilor aflate în zone care prezintă risc de inundaţii/alunecări de teren, spaţiilor de evacuare a populaţiei în situaţii de urgenţă, pregătirea organismelor/structurilor pentru managementul situaţiilor de urgenţă, precum şi a populaţiei, salariaţilor, studenţilor, elevilor şi preşcolarilor, pentru cunoaşterea tipurilor de risc la care pot fi expuşi şi a măsurilor pe care trebuie să le aplice în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc şi alte activităţi specifice etc.

În anul 2022, activitatea de informare preventivă în domeniul situațiilor de urgență, desfășurată de inspectorii de prevenire, s-a concretizat într-un număr de 744 controale de prevenire desfășurate la: 95  obiective de investiţii,  397 operatori economici, 184 instituţii, 2 construcţii hidrotehnice și 66 localităţi. Au fost executate un număr de 203 de exerciţii de alarmare în caz de incendiu, la care au participat  6.454 de persoane, cu prilejul executării unor controale de fond şi tematice la diverse tipuri de obiective (unităţi sanitare, unităţi de îngrijire şi cazare a copiilor instituţionalizaţi, bătrânilor persoanelor cu handicap, unităţi de învăţământ).

În acelaşi segment de activitate s-au executat, cu prilejul controalelor tehnice de specialitate, 473 instruiri la operatori economici, 297 instruiri la instituţii, 105 instruiri la localităţi. Aceste activităţi de instruire au avut o tematică diversă, vizând principalele aspecte referitoare la identificatea, evaluarea şi controlul riscurilor de incendiu, dar şi adoptarea unei conduite preventive adecvate riscurilor existente, de către persoanele instruite.

În cursul anului 2022, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltul” al județului Harghita (ISU Harghita), subunitățile operative împreună cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au participat la 4292 misiuni de intervenţie, evenimente ce au implicat intervenția operativă a pompierilor pentru acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență, pentru stingerea incendiilor, asistența persoanelor, misiuni pirotehnice, intervenții pentru limitarea și înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase etc. De asemenea, în anul 2022, s-au mai executat de către subunităţile inspectoratului:

  • 170 activități de recunoaștere în teren și educare preventivă a populației;
  • 42 exerciții cu forțe în teren desfășurate la nivelul subunităților;
  • 4 exerciții de conducere (1 EXCON, 1 EXCOM și 2 JOINT), cu forțe în teren și de conducere organizate de Centrul Operațional Județean;
  • 212 activități de informare preventivă, având ca obiect incendiile de vegetație;
  • 379 misiuni de verificare a secțiilor ATI – COVID 19.

În anul 2022 au fost planificate, organizate și desfășurate patru exerciții de amploare:

  • un exerciţiu de conducere, fără acțiune în teren (EXCON), pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui cutremur, urmat de eșecul utilităților publice (avariere rețea de gaze) și un incendiu cu risc radiologic, produse pe timpul unui viscol, în municipiul Odorheiu Secuiesc, cu scopul antrenării structurilor de coordonare-conducere, fără implicarea de forțe și mijloace de intervenție în teren;
  • un exerciţiu combinat (EXCOM) pentru gestionarea unor situaţii de urgenţă generate de inundații în municipiul Toplița – Zona Vâgani, cu scopul antrenării atât a personalului cu atribuții de management  cât și a celor operative, fiind utilizate în mod real resursele de intervenție;
  • un exerciţiu de nivel tactic județean, combinat (JOINT) pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generate de avarierea Barajului Frumoasa și inundarea localității Frumoasa, cu scopul antrenării personalului operativ cât și a celui de conducere – coordonare, cu implicarea în teren a forțelor și mijloacelor participante;
  • un exerciţiu de nivel tactic județean, combinat (JOINT) pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de un accident rutier cu victime multiple produs pe DN 12C  și un incendiu la un operator economic – municipiul Gheorgheni, zona Lacu Roșu, cu scopul realizării, dezvoltării și menținerii nivelului de instruire necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice atât a personalului de conducere  cât și a celui de  intervenție.

În anul 2022, o activitate importantă pe linia pregătirii pentru răspuns și intervenție a fost participarea în cadrul exercițiului național de tip EXCOM privind managementul consecințelor unui accident chimic major cu efecte în afara amplasamentului, conexat cu exercițiul internațional medical “MED EU MODEX RO” desfășurat în municipiul Târgu Mureș.

Misiuni ale echipajelor pirotehnice

În anul 2022, au fost executate 19 de misiuni specifice de cercetare, identificare, detectare, ridicare, transport și depozitare a munițiilor rămase neexplodate din perioada celor două conflagrații mondiale, în cadrul cărora au fost asanate 49 elemente de muniție și 587 de cartușe infanterie de diferite calibre. Totodată, pe parcursul anului trecut, echipajul pirotehnic a desfășurat 3 misiuni de delaborare și 3 misiuni de distrugere muniție,  în cadrul cărora au fost distruse 65 elemente de muniție și 1823 de cartușe infanterie de diferite calibre.

Activitatea de înștiințare, alarmare și avertizare

La nivelul judeţului Harghita, în cursul anului 2022, au fost organizate şi desfăşurate 17 exerciţii de alarmare publică organizate în Municipiul Gheorgheni, Oraşul Vlăhița, Oraşul Borsec şi 13 comune, în cadrul cărora s-a urmărit activitatea autorităților publice locale pentru managementul situațiilor de urgență stabilite în scenariu, a fost verificată viabilitatea documentelor operative întocmite de C.L.S.U, a fost verificată starea mijloacelor de înștiințare și alarmare, spațiile de cazare și punctele de primire – repartiţie a populaţiei. De asemenea, s-a realizat și pregătirea populației prin mediatizarea semnalelor de alarmare și a regulilor de comportare în situațiile de urgență prevăzută în scenariu. S-a oferit sprijin și îndrumare autorităților publice locale, instituțiilor publice și operatorilor economici pentru întocmirea documentelor operative în vederea aplicării măsurilor de protecție civilă.

Pe linia activității de înștiințare, alarmare, avertizare, în anul 2022, la nivelul ISU Harghita au fost emise 375 de informări privind fenomenele hidro-meteorologice, din care 35 avertizări COD PORTOCALIU și 5 avertizări COD ROȘU, aceste mesaje fiind transmise către membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență (CLSU) și instituțiilor cu funcții de sprijin. Totodată, au fost emise 492 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT.

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy